NRK Meny
Normal

Når parforholdet skranter, skiller kroppen ut dette hormonet

– Oksytocin kan hjelpe deg med å investere i et følelsesmessig bånd som er truet, sier forsker.

Parforhold

HVER SIN VEI: Når forholdet skranter, blir kontakten mellom partene dårligere, mindre intim og mer sårbar. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Oksytocin er også kjent som kjærlighetshormonet, som skal bidra til et tettere bånd mellom mennesker, blant annet gjennom amming. Nå viser det seg også at hormonet kan hjelpe til i et skrantende parforhold.

– Oksytocin kan hjelpe deg med å investere i et følelsesmessig bånd som er truet, forteller Nicholas Grebe, postdoktor ved amerikanske Duke University til NRK.

Han var tidligere tilknyttet University of New Mexico i USA, som sammen med forskere fra NTNU har sett på sammenhengen mellom oksytocin og følelsesmessig engasjement i parforhold.

Forskningsrapporten viser at hormonet oksytocin øker i kroppen hvis du føler at partneren din engasjerer seg for lite i parforholdet. Når du kjenner at partneren din er mindre interessert enn du er, skiller kroppen din ut et hormon som kan hjelpe deg til å jobbe med forholdet, skriver forskning.no i sin omtale av studien.

– Hormonet i kroppen økte når deltagerne opplevde at partneren var mindre følelsesmessig engasjert enn dem selv. Dette er stemmer med at hormonet får oss til å knytte bånd når vi føler oss sårbare, sier Grebe.

– Tilknytningsalarmen går

Frøydis Lilledalen

Frøydis Lilledalen er psykolog og samlivsterapeut.

Foto: Ole Kaland / NRK

Psykolog og samlivsterapeut Frøydis Lilledalen mener at disse funnene gir mening.

– Når forholdet skranter, blir kontakten mellom partene dårligere, mindre intim og mer sårbar. Når du opplever å miste følelsesmessig kontakt med partneren, går tilknytningsalarmen, sier hun.

Dermed blir vi redde for å bli forlatt, og noen av våre mest grunnleggende instinkter settes i sving.

–Vi kan bli inspirerte til å gjøre det som skal til for å bevare partnerens kjærlighet. Kanskje blir vi ekstra rause eller forståelsesfulle, gjør romantiske framstøt, tilpasser, prøver og kjemper for å bevare kjærligheten etter beste evne, forklarer Lilledalen.

Men ikke så rent sjelden kommer forsøket for sent.

– Den ene eller begge parter har gjennom lange eller korte prosesser løsrevet seg fra forholdet. Da kan man også se at tilknytningsatferden får andre og nye mål. Noen går hardt ut i jakten på en ny «rette», mens andre vil rette støtet mot nære venner og familie, kjenne på et ekstra behov for å knytte seg til sine omgivelser i fravær av en partner å bli sett av, bemerker Lilledalen.

Postdoktor Nicholas Grebe understreker at forskningen er basert på at én av partene i forholdet prøver å få forholdet til å vare.

– Hvis begge partene i forholdet egentlig er uengasjerte og klare for å avslutte, har vi ikke forventninger om høyt oksytocinnivå, avslutter Grebe.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.