Hopp til innhold

Menn med disse symptomene bør oppsøke lege

– Menn har lett for å bagatellisere symptomer, og ønsker at de forsvinner av seg selv. Men har du for eksempel blod i urinen skal du gå til lege, selv om det skulle gå over igjen, sier urolog Rolf Wahlqvist.

Menn og kreft

Et faresignal menn skal være oppmerksomme på, er hvis du plutselig får vondt i ryggen uten at du skjønner grunnen til det.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Urolog Viktor Berge

Ikke vær redd for å gå til lege, sier urolog Viktor Berge.

Foto: Karl Lilliendahl / NRK
Sissel Overn

Alle knuter og kuler skal undersøkes av lege, sier urolog Sissel Overn.

Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
Overlege Rolf Wahlquist

Menn har lett for å bagatellisere symptomer, sier Rolf Wahlqist.

Foto: Privat

Alle menn bør også regelmessig sjekke testiklene sine for knuter og kuler.

– Kjenn etter i ny og ne at de ikke blir større eller endrer konsistens, sier overlege ved urologisk avdeling på Aker OUS, Viktor Berge.

Den syke testikkelen blir ofte hardere og større enn den friske.

LES OGSÅ: Sæd avslører testikkelkreft

Rammer flest unge

Testikkelkreft rammer som oftest menn mellom 18 og 35 år, og er en sykdom som øker i omfang uten at man helt vet hvorfor. Prognosene er gode, og svært få dør av testikkelkreft.

Men like fullt er det viktig å oppsøke lege.

– Jeg har undret meg over at menn kan ha veldig stor testikkel på den ene siden før de går til legen, sier urolog Sissel Overn.

– Alle knuter og kuler skal undersøkes av lege selv om de fleste er helt ufarlige. For menn er det enkelt å undersøke seg selv, for eksempel i dusjen, legger hun til.

LES OGSÅ: Høye menn får oftere testikkelkreft

Faresignaler

Ser du blod i urinen skal du også kontakte lege, uansett.

– Menn har lett for å bagatellisere symptomer, og ønsker at de forsvinner av seg selv. Men har du sett blod i urinen skal du gå til lege, selv om det skulle gå over igjen, sier urolog Rolf Wahlqvist.

Dette kan være symptom på flere typer sykdom, spesielt blære- eller nyrekreft.

– Blod er et faresignal, men det er også viktig å vite at det ikke trenger å bety noe farlig, presiserer Wahlqvist.

Andre faresignaler menn skal være oppmerksomme på, er hvis du plutselig får vondt i ryggen uten at du skjønner grunnen til det.

– Får du problemer med vannlatingen er det også god grunn til å oppsøke lege. For eksempel hvis nattesøvnen ødelegges fordi du stadig må opp å tisse, oppfordrer urolog Viktor Berge.

LES OGSÅ: Kreftsymptomene du skal ta alvorlig

Røyk og mat

Røyking påvirker ikke bare lungene og faren for hjerte- og karsykdommer. Også faren for blærekreft øker når man røyker.

– Man tror at halvparten av tilfellene av blærekreft skyldes røyking, sier Viktor Berge.

Og det er ikke slutt på pekefingeren med det:

– Det viktigste vi alle gjør for helsa vår er å være fysisk aktive, ha et rimelig sunt og variert kosthold og holde vekta under kontroll, mener Sissel Overn.

– En ekstra motivasjonsfaktor for menn, kan jo være at når midjemålet ned, går testosteronet opp. Testosteron er det mannlige kjønnshormonet og påvirker for eksempel potens og seksuell lyst, sier hun.

LES OGSÅ: Har du sjekket pungen i dag?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)