Spørsmål
Hei. Jeg prøver å ha et variert og næringsrikt kosthold. Men hva skjer egentlig med næringsinnholdet i matvarer når de blir konservert, tilbredt og lagret? Hvor mye vitaminer er det i en fersk ananas i forhold til en ananas som er hermetisert? Hva skjer med næringsinnholdet i en brokkoli når den har ligget tre uker i kjøleskapet? Hva skjer når den blir kokt? Hva skjer når den blir frosset? Hva hvis den er frosset i seks måneder? Hva bevares i en laks som blir røkt?
Fedon svarer
Hei. Både konservering og bearbeidelse av mat, inkludert varmebehandling, fører til reduksjon eller tap av viktige sporstoffer og kan føre til dannelse av giftige biprodukter.
Næringsinnholdet i fersk ananas og brokkoli vil være langt bedre enn i hermetisert ananas, eller tre uker gammel brokkoli.
Fra frysedisken
Frosne grønnsaker derimot, mister lite av sin næringsverdi, forutsatt at de ble frosset ned mens de var helt ferske, noe som er tilfellet med frosne grønnsaker som selges i butikken. Det er da viktig å passe på å spise dem innen «best før» datoen som står på pakningen.
Røkt laks har fortsatt like mye protein og andre sporstoffer. Imidlertid kan noen av de sunne omega 3 fettsyrene være skadet (oksydert, det vil si harsknet).
Hilsen
Fedon Lindberg
Spesialist i indremedisin