NRK Meny
Normal

Nå trykkes selvangivelsen din

3,8 millioner selvangivelser trykkes nå på 9 millioner A4-ark. Skatteetaten bruker 2,5 uker på å trykke arkene som viser om du har penger til gode, eller må betale restskatt.

Selvangivelsen

3.867.885 selvangivelser trykkes opp i løpet av 2,5 uker.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Svein Ragnar Kristensen

Skattedirektør Svein Ragnar Kristensen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Starthjelp

Starthjelp for lønnstakere og pensjonister.

Foto: Faksimile / Skatteetaten
Lars Thorvaldsen

Lars Thorvaldsen, teamleder i trykkeriet, viser frem noen av de 10.000 diskettene med informasjon Skatteetaten har mottatt i forbindelse med selvangivelsen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

I Skatteetatens eget trykkeri på Helsfyr, har de nå startet trykkingen av selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister.

- Det er en rull til rull-produksjon med 72.000 ark og 20.000 selvangivelser per rull. Legger man alle A4-sidene etter hverandre, rekker det fra Lindesnes til Kirkenes med dobbeltsidige ark, forteller skattedirektør Svein Ragnar Kristensen til NRK.no.

Selvangivelsen er ferdig til å bli sendt ut 21. mars, og de første får den i posten 22. mars.

Da vil den også være tilgjengelig elektronisk.

LES OGSÅ:

Egne koder

Hver selvangivelse har sin egen kode, som blir registrert av Skatteetaten før videre distribusjon.

Dette for at alle skal få selvangivelsen, og for at ingen skal få den flere ganger.

- Det er en kontroll for å sjekke at alt går korrekt for seg, legger skattedirektøren til.

Sammen med selvangivelsen kommer også en starthjelp for lønnstakere og pensjonister, som skal hjelpe deg å fylle ut postene.

- Før kom hele selvangivelsen i posten til alle sammen, med et utall av felter, og du måtte lete deg frem til hvilke poster som angikk deg. Nå er den mer tilrettelagt til hver og en skatteyter, med bare de postene du trenger, sier Kristensen.

Allerede denne uken kan hver husstand vente seg en «Rettledning til postene», som du kan sette deg inn i før selvangivelsen kommer.

LES OGSÅ:

Sendes etter postnummer

Lars Thorvaldsen er teamleder i trykkerie, t og har arbeidet der i 28 år. Han forteller at de i tillegg til at de trykker selvangivelsen og skattekortene, gjør de andre trykkejobber for Statens Innkrevingssentral, Lånekassen samt Toll- og avgiftsetaten.

- Vi har nok å gjøre hele året for alle de 16 ansatte i trykkeriet, forteller han.

Skatteetaten har trykket opp selvangivelsen i sitt eget trykkeri i tre år. Før det brukte de to andre trykkerier.

- Vi har kontakt med flere andre tykkerier nå også, slik at vi kan flytte produksjonen dersom det skulle skje noe. Selvangivelsen kommer i posten til rett tid uansett, understreker Thorvaldsen.

Når selvangivelsene er ferdig trykket, sendes alt sammen til Posten, som oppbevarer dem til de sendes ut.

- Postens system går for det meste etter postnummer, legger teamlederen til.

452.000 skatteytere har registrert seg som e-aktører, og vil derfor ikke motta selvangivelsen i posten.

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.