Nå tror vi på prisfall

For første gang tror et flertall nordmenn at boligprisene vil fortsette å synke i tida framover.

Nøkler
Foto: ScanStockPhoto

Bare hver tredje av oss er nå optimister som regner med at boligprisene vil stige igjen.

Så sent som i fjor vår trodde mer enn 60 prosent av det norske folk at boligprisene fortsatt var på vei oppover. Nå er dette tallet halvert.

Det nye forventningsbarometeret som Questio foretar for Dnb Nor hvert kvartal, viser at et flertall på 41 prosent av de spurte mener prisene på boliger vil fortsette å synke de neste to åra.

Tendensen til redusert optimisme startet i fjor høst, men fram til nå har likevel de som trodde på prisøkning vært i flertall.

LES OGSÅ: Fanga i boligfella .

Hedmark og Vest-Agder

Det er første gang siden disse målingene startet i januar 2004 at den største gruppa tror på fortsatt prisnedgang. Bare 31 prosent av de spurte svarer det motsatte, mens 26 prosent ikke vet hva de skal tro.

Hedmark og Vest-Agder er de to fylkene med størst forventning om nedgang i boligprisene. Nord-Norge og Oslo skiller seg ut med et flertall som tror prisene vil holde seg uendret eller gå litt opp. Finnmark er det fylket der flest mener at boligprisene vil stige noe.

Tro på egen økonomi

Til tross for at folkemeningen har snudd om forventet utvikling i boligprisene, viser undersøkelsen at vi fortsatt er optimister når det gjelder egen personlig økonomi her i landet.

39 prosent av oss tror økonomien vil bedre seg de neste to åra, mens 44 prosent forventer en uendret situasjon. 15 prosent svarer at de frykter den personlige økonomien vil forverre seg.

Disse tallene har endret seg lite siden forrige undersøkelse tidligere i år, selv om antall skeptikere har økt noe.

Optimismen er størst blant de unge og blant Oslofolk. Det er kun i Vest-Agder et flertall tror den personlige økonomien vil utvikle seg negativt i tida framover.

Undersøkelsen er gjennomført blant et representativt utvalg av den norske befolkningen over 18 år, og ble gjennomført de to siste ukene.

Kjøper før de selger

En annen undersøkelse som Questio nå har gjennomført for Dnb Nor Eiendom viser at det fortsatt er mest vanlig å kjøpe ny bolig før man selger den gamle. Men andelen av dem som gjør dette har sunket jevnt og trutt de tre siste åra.

47 prosent av Dnb Nor's eiendomskunder denne sommeren kjøpte før de solgte, mens 19 prosent solgte først.

Undersøkelsen viser at Oslo og Akershus har den største nedgangen av dem som tar sjansen på å kjøpe før de selger. Her var tallet 63 prosent i 2006, men bare 45 prosent nå i år.

I Rogaland og Hordaland er det motsatt. Der kjøpes det bolig før man selger i samme omfang som for to år siden.

Og generelt er det slik blant Dnb Nors kunder at folk som kjøper bolig i prisklassen over tre millioner kroner har en klar tendens til at de i større grad enn andre kjøper før de selger.

17 prosent var førstegangskjøpere, mens 16 prosent har solgt bolig men foreløpig ikke kjøpt noen ny.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)