Nå kommer sjokkregningene

Tidenes høyeste strømregninger er i ferd med å bli sendt ut nå. Vær rask dersom du vil dele opp regningen.

Lyspære Oslo

Strømregningen som kommer nå i januar blir rekordhøy. Fakturaen vil for mange bli rundt 50 prosent høyere enn i fjor.

Foto: Lars Karelius Noer

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det kalde været før jul har gjort at nordmenn har brukt mer strøm enn noen gang tidligere , viser tall fra Statnett. Det totale forbruket av strøm i november i år var 12,7 milliarder kilowattimer (12,7 TWh). Det er det høyeste som noensinne er registrert for måneden.

Arne Søiland

Arne Søiland, NVE.

Foto: Privat

- Foreløpige tall for desember viser at vi brukte 14, 9 milliarder kilowattimer i strøm, altså enda mer enn i november, sier Arne Søiland, kommunikasjonsrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), til NRK.no.

Og nå må vi betale for den varme moroa på tampen av 2010. Strømselskapene er i gang med å sende deg de skyhøye strømregningene for fjorårets forbruk.

Les også:

50 prosent høyere enn i fjor

Strømregningen for siste del av 2010 blir tidenes høyeste.

- Strømregningen som kommer i januar blir rekordhøy. Fakturaen vil for mange bli rundt 50 prosent høyere enn i fjor, på grunn av en kombinasjon av høyere forbruk og høyere priser, forteller Arne Søiland i NVE.

- Det er stort sett i Midt-Norge forbrukerne vil få de høyeste strømregningene, fortsetter han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Betalingsfrist i slutten av januar

NRK.no har spurt et lite knippe strømleverandører om akkurat når de sender deg den fryktede regningen. Hafslund, Norges største innen strømsalg, er godt igang:

Katarina Finneng

Katarina Finneng, Hafslund.

Foto: Hafslund

- Vi begynner å sende ut fakturaer nå, og vi vil sende ut regninger i cirka to uker fremover. Akkurat når vi sender ut fakturaene, er litt avhengig av når kunden har sendt inn måleravlesning. For kundene er det omtrent to uker til forfall fra de mottar regningen, sier informasjonssjef i Hafslund, Katarina Finneng, til NRK.no.

Også kundene til strømleverandøren Fortum vil straks få sjokkregningen i posten.

- Vi sender de første faktuarene i slutten av denne uken, så da er de i posten til kundene i neste uke. Betalingsfristen er mot slutten av januar, opplyser kommunikasjonssjef Niklas Claesson i Fortum.

Janne Tjomsland

Jeanne Tjomsland, Fjordkraft.

Foto: Privat

Kundene til blant annet Fjordkraft får fakturaen noe senere.

- Regningene er ute til kundene i midten av måneden, med forfall i slutten av januar. Dette er faktura for forbruket i november og desember, sier Jeanne Tjomsland, direktør for kommunikasjon i Fjordkraft, til NRK.no.

Be om hjelp tidlig

Dersom du ikke klarer å betale hele strømregningen på en gang, er det gode muligheter for å dele opp beløpet. Men da må du ikke vente for lenge.

- Du kan få dele opp regningen både ved å kontakte oss på nett og telefon. Men pass på å be om å dele opp regningen før forfall, for da er det for sent, informerer Fortums kommunikasjonssjef.

Og hvis du er redd for at regningen skal bli feil, bør du ikke være for sen med å lese av strømmåleren.

- Vi stipulerer strømforbruket til husholdinger som ikke har lest av måleren innen den 15. januar. Det er bra både for kunden og oss med hyppige og regelmessige avlesninger, for å oppnå en så riktig faktura som mulig, uten ubehagelige overraskelser, mener Katarina Finneng i Hafslund.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)