Hopp til innhold

Nå kommer ketchup med «sunt sukker»

Ketchup med naturlig stevia-søtning lanseres i Sverige. Norge kommer kanskje etter.

Svensk ketchup med stevia

Den første stevia-ketchupen er på vei til butikkhyller i Sverige.

Foto: Montasje: Procordia/Colourbox

Stevia-planten omtales som « det sunne sukkeret ».

Uttrekket fra tørket stevia er mange ganger søtere enn sukker, inneholder ingen kalorier og fører ikke til at blodsukkeret stiger.

Fra nyttår ble stevia tillatt i EU-landene, og nå kommer de første matvarene med det "nye" naturlige søtningsmiddelet.

Denne uka er svensk stevia-ketchup på vei ut til butikkhyllene.

Det er den svenske storselgeren Felix som i disse dager lanserer en stevia-søtet variant.

Skepsis mot sukker

– Vi ser et stort behov for å tilby en ketchup som passer for alle. Nye dietter og en generell skepsis mot å få i seg for mye sukker har fått oss til å utvikle en ketchup uten tilsatt sukker, sier produktsjef Lars-Erik Jönsson hos den svenske produsenten Procordia.

Han håper at denne ketchup-typen blir et alternativ for dem som av forskjellige grunner vil minske inntaket av karbohydrater og sukker.

Selv om EU har godkjent produktet , er det opp til EØS-komiteen å avgjøre om det også blir tillatt i Norge. Det skjer trolig i løpet av året.

TEST DEG SELV: Er du avhengig av sukker?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kanskje til Norge

– Vi følger med i det som skjer internasjonalt, men har ennå ikke bestemt oss for om også Idun tomatketchup vil bli lansert i en stevia-søtet variant, sier kommunikasjonssjef Inger Marie F. Ingdahl i Stabburet til NRK.no.

Idun er størst på det norske ketchup-markedet. Ingdahl forteller at Idun allerede tilbyr en ketchup helt uten tilsatt sukker. Den er søtet med sukralose.

– Vi mener den dekker behovet for de som ønsker å få i seg mindre sukker i hverdagen. Men vi ser ikke bort fra at også stevia kan bli et alternativ etterhvert, sier hun.

Diabetesforbundet: Sukker i ketchup er ikke et problem

– Ketchup er ikke det største problemet for diabetikere, ettersom den inneholder begrensede mengder sukker og fordi bare et fåtall spiser mye ketchup. Men vi er uansett glade for at stevia er i ferd med å bli et alternativ, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet til NRK.no.

I Norge finnes det altså sukkerfri ketchup allerede, men ikke med stevia. Selv om Allgot mener mange kunstige søtningsmidler er blitt mye bedre på få år, sier han at bivirkninger fortsatt er et problem.

– Derfor er vi generelt positive til at det kommer et naturlig søtningsmiddel som blir et alternativ til sukkeret, sier Allgot.

Han tror spesielt barnefamilier vil sette stor pris på stevia-varianter fordi de unge bruker mye ketchup.

– Stevia-søtning er bedre både for tennene og kaloriinntaket, mener Allgot.

Proffe smaksdommere har testet stevia og andre erstatninger for sukker.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)