Tidlig start på sesongen for gresspollen

Årets pollensesong i Sør-Norge har hittil vært mer beskjeden enn normalt. Men knallværet gir en tidlig start på spredningen av gresspollen.

Gressklipper

Bjørka er ferdig med å spre pollen sørpå. Nå er det gressets tur.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Er du allergisk mot bjørkepollen og bor i kyststrøkene sørpå, kan du snart puste lettet ut. For ikke å si inn. Om kort tid er sesongen for bjørkepollen over. Den ble langt svakere enn forventet.

– Nå er varmebølgen i gang i Sør- og Midt-Norge. Men bjørka har allerede blomstret fra seg, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord til NRK.no.

– Til gjengjeld vil godværet føre til tidligere oppblomstring av gresspollen enn normalt, legger han til.

Hallvard Ramfjord

Pollenekspert Hallvard Ramfjord varsler tidlig sesongstart for gresspollen.

Foto: NAAF

4. juni var gjennomsnittsdato for sesongstart for gresspollen i Sør-Norge de siste ti årene.

– Men nå varsles det godvær i minst én uke framover. Hvis det slår til, vil gresspollen spre seg allerede fra månedsskiftet mai/juni, forteller Ramfjord.

Sørpå vil sesongen for gresspollen vare helt fram mot 10. august.

Været avgjør medisinsalget

Allergiske nordmenn kjøpte hele 38 prosent mer pollenmedisin i mars sammenliknet med mars i fjor. På Østlandet økte salget enda mer.

Været er forklaringen på den kraftige salgsøkningen av medisiner både med og uten resept. Etter knallvær tidlig i vår, varslet ekspertene om et usedvanlig kraftig angrep av bjørkepollen i Sør-Norge.

– Men akkurat da blomstringen startet, slo været om. Flere uker med lav temperatur og mye nedbør førte til en klar nedgang i salget i april, sier informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen til NRK.no.

Totalt har apotekene hittil i år solgt fem prosent mindre allergimedisin enn i samme periode i fjor, sier han.

Stadig flere allergikere velger å vaksinere seg mot pollenplagene . – Mens drøyt 2500 personer fikk vaksine i 2005, økte antallet til nesten 8300 i fjor, forteller seniorrådgiver Christian Berg i Folkehelseinstituttet.

Nord-Norge i startgropa

I Nord-Norge har spredningen av bjørkepollen bare så vidt startet. – Nordland var først ute, og nå kommer resten av landsdelen etter, sier Ramfjord. I Finnmark forventer han full oppstart i løpet av et par uker, litt avhengig av været.

– Det er vanligvis slik at når sesongen for bjørkepollen er ferdig i Oslo, så har den ennå ikke startet i Kirkenes, forteller pollenanalytikeren.

– Selv om hvert enkelt tre produserer færre pollenkorn nordpå, er belastningen like stor for allergikerne der. Det er mye bjørkeskog i nord, spesielt i Troms, sier han.

LES OGSÅ:

Tatt av vinden

Det spesielle med bjørka er at pollenkornene fraktes med vinden over meget store avstander. Raklene henger mange meter oppe i trærne, og kan spre seg hundrevis av kilometer unna.

I motsetning til gresspollen, som bare spres på bakkenivå på inntil et par hundre meters avstand. Gressets pollenkorn er tyngre enn bjørkepollen, noe som også demper spredningen. Dette er én av grunnene til at bjørkepollen er den vanligste plagen for allergikere.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)