NRK Meny
Normal

Nå kommer babyparfymene

Stadig flere produsenter av kosmetikk og barneutstyr satser på babyparfyme.
– Komplett idiotisk, mener Astma- og Allergiforbundet.

Parfyme for barn

Mange tilbyr parfyme for de aller minste barna. Her er tre varianter.

Foto: Produsentene (montasje)

Eau de Toilette spray, Baby Cologne eller parfymert vann «spesielt utviklet for barnets følsomme luktesans».

Kanskje med en anelse duft av appelsinblomst, kaprifol med sukkertøy eller mose og vaniljemelk. Og selvsagt alkoholfritt.

Vil du at barnet ditt skal bli enda mer velduftende, kan du nå velge mellom en rekke varianter av det nye fenomenet babyparfyme.

Ulike barnedufter er til salgs både i nettbutikker og på apotek i utlandet. Noen av dem er beregnet på barn fra én måned til tre år gamle.

En kjærkommen gave til nyfødte eller når en av de første bursdagene skal feires, ifølge én produsent.

En annen hevder at deres parfyme fremhever den naturlige og behagelige duften av spedbarn.

Mens en tredje produsent mener at produktet kan hjelpe barnet til å utvikle luktesansen sin.

Mye å velge mellom

Stefano Gabbana annonserer ny barneparfyme på bildedelingstjenesten Instagram

Stefano Gabbana annonserer sin nye barneparfyme på bildedelingstjenesten Instagram.

Foto: (Skjermdump)

Og de store mote- og parfymehusene kommer etter. Bvlgari, Johnson’s og Burberry har allerede lansert egne velduftende merkevarer for småbarn. Nå har også Dolce & Gabbana planer om det samme, ifølge Time.

– Den nye huden, den friske pusten og det første smilet er inspirasjon til duften, som skal forsterke babyens naturlige lukt, uttaler Stefano Gabbana ifølge den amerikanske avisen New York Daily News.

Men er det de voksnes ønske om mer velduftende barn som presser fram dette markedet? Eller er det først og fremst smårollingene som skal ha glede av sin egen parfyme?

Eller handler dette om noe helt annet?

– Idiotisk

Tonje Waaktaar Gamst

Tonje Waaktaar Gamst i Astma- og allergiforbundet er mildt sagt kritisk til babyparfyme.

Foto: NAAF

– Parfymerte produkter for barn er for så vidt ingen nyhet. Men barneparfyme har jeg ikke hørt om tidligere. Dette høres komplett idiotisk ut, sier kommunikasjonssjef Tonje Waaktaar Gamst i Astma- og allergiforbundet.

– For det første lukter jo babyer deilig i utgangspunktet. Det er helt ubegripelig hvorfor de skal tilføres duft, sier hun.

– Dessuten kan produkter være problematiske selv om de dufter godt. Parfyme er jo en kjemikalieblanding sammensatt av en rekke ulike stoffer.

– Mange mennesker får etter hvert problemer når de eksponeres for stadig flere slike kjemikalier. De som vokser opp nå har en helt annen kjemikaliehverdag enn forrige generasjon, sier Waaktaar Gamst til NRK.no.

Men hun tror ikke babyparfyme vil slå an blant norske foreldre.

– Trenden de siste årene har vært den motsatte. Parfymefrie produkter, også for de minste, er blitt helt vanlig. Foreldre vet hvor viktig det er å skåne barna for mest mulig av kjemien vi omgir oss med.

– Parfyme er et helt unødvendig og ekstra dumt produkt for babyer og småbarn, mener Waaktaar Gamst.

– Håper de tar til vettet

Siri von Krogh

Jordmor Siri von Krogh håper småbarnsforeldre tenker seg godt om.

Foto: Privat

Jordmor Siri von Krogh er like skeptisk, men ikke fullt så overrasket. – Barn trenger ikke parfyme, slår hun kategorisk fast.

Jordmoren er litt usikker på om norske foreldre vil snu ryggen til fenomenet.

– Jeg blir ikke forbauset om noen prøver det, men jeg håper de tar til vettet. Fenomenet barneparfyme er jo egentlig bare en kuriositet i form av et nytt inntektsområde for folk som vil tjene penger.

– Babyer og små barn bør ikke utsettes for dette, sier von Krogh til NRK.no.

NRK.no har forgjeves forsøkt å innhente kommentar fra noen av de største utenlandske produsentene av babyparfyme. Vi har ikke funnet norske forhandlere eller importører.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.