Nå kan du sjekke skatten

Lurer du på hva du får igjen på skatten eller hva du må punge ut? Nå får du svar.

Skattemeldingen

Sjekk skattemeldingen din på mobil eller pc. Da får du vite hva du har tilgode eller må betale.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Fra og med 4. april kan du se selvangivelsen din på nett, men fra i år heter det skattemelding.

Nesten fem millioner lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende får nå vite om de får penger igjen eller må betale restskatt.

Merete Bergeland Jebsen

Sjekk at alt er riktig, råder Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Sjekk at alle opplysninger stemmer. Er det feil eller noe som mangler, må du fylle det ut i Altinn. Pass på at alt om inntekten, gjelden og formuen din er med, og at du har fått de fradragene du har krav på, sier pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten til NRK.

Hun understreker at det først og fremst er ditt ansvar å sørge for at Skatteetaten får riktig informasjon om deg og dine penger.

Se etter feil eller mangler

Skattemeldingen

Tirsdag 4. april kan du sjekke skattemeldingen (selvangivelsen) din. 4,8 millioner lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende får varsel om at den er klar.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Er det feil eller mangler i opplysninger om inntekt, formue, gjeld eller fradrag kan det slå ut på skatten.

– Du bør blant annet sjekke at opplysningene stemmer med det du har fått fra bank, arbeidsgiver, borettslag og så videre, sier Bergeland Jebsen.

– Ikke utsett

– Mange venter med å levere selvangivelsen sin til siste liten, men jo nærmere fristen du kommer, jo vanskeligere blir det også å få hjelp dersom du skal gjøre endringer, sier finansrådgiver i DNB, Hanna Folkvord til NRK.

Start allerede nå med å innhente dokumentasjonen du trenger som lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver, årsoppgaver fra banker og annen relevant dokumentasjon som sier noe om inntekten, gjelden og formuen din i 2016.

Hanna Folkvord

Vær ekstra nøye med fradragene hvis noe har endret seg i livet ditt, sier Hanna Folkvord hos DNB.

Foto: DNB

– Når du leverer skattemeldingen skal den inneholde korrekt informasjon om inntekten din, og alle fradragene som du har krav på.

Fradragene er det opp til deg å passe på, særlig hvis livssituasjonen din har endret seg siden forrige skattemelding. Har du fått barn, er nyskilt, blitt pensjonist, kjøpt bolig, hytte eller bil?

– Da må du være ekstra påpasselig med å sjekke at alt er riktig og gjøre eventuelle endringer. Ved ny livssituasjon kan det også være at du har krav på andre fradrag.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)