Hopp til innhold

Nå kommer 500-kronersgrensen

Den omstridte tollgrensen på 200 kroner for kjøp av varer fra utlandet kan være historie. Regjeringen ønsker å øke grensen til 500 kroner. – Kunne like gjerne delt ut hundrelapper på Gardermoen, raser NHO.

Forenklet tollbehandling

Handler du mye fra utenlandske nettbutikker? Da har du sikkert hørt om 200-kronersgrensen. Den gjør at du må betale merverdiavgift, og i noen tilfeller toll, på varer kjøpt i utenlandske nettbutikker. Dette gjelder da varer som koster 200 kroner eller mer.

Foto: Kim Jansson / NRK

I dag la regjeringen frem forslag til statsbudsjett for 2015. Og mange netthandlere kan nok juble over at den omstridte 200-kronersgrensen ser ut til å være historie.

Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen kom i dag med nyheten mange netthandlere har ventet på. Men handelsstanden raser.

Foto: NRK

200-kronersgrensen gjør at nordmenn må betale merverdiavgift, og i noen tilfeller toll, på varer kjøpt i utenlandske nettbutikker. Dette gjelder da varer som koster 200 kroner eller mer.

Nå foreslår regjeringen å øke beløpet til 500 kroner. Frakt- og forsikringskostnader skal nå regnes med i beløpsgrensen, slik de alminnelige tollverdireglene er.

Dette er gode nyheter for forbrukere som handler varer fra utlandet på nettet, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

Grensen på 200 kroner har vært konstant siden 1975. Og 200 kroner i 1975 tilsvarer omtrent 1000 kroner i dag, ifølge konsumprisindeksen til SSB.

NHO: – Meningsløst

Kristin Skogen Lund

NHO-direktør Kristin Skogen Lund synes forslaget er meningsløst.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Endringen av tollgrensen er ikke en ukontroversiell avgjørelse. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har null forståelse for forslaget.

– Det er det samme som å bruke skattebetalernes penger til å betale for ikke å kjøpe norsk. Du kunne like så godt stilt deg opp på Gardermoen og delt ut en hundrelapp til alle som hadde handlet i utlandet. Det er meningsløst, så det forstår jeg ikke, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til NTB.

Handelsnæringen varsler kamp

Virke mener at til og med dagens ordning skader næringsdrivende. Organisasjonen har anslått at dagens 200-kronersregel koster Norge 6000 arbeidsplasser i butikkene. De varsler nå kamp om forslaget.

– Det regjeringen foreslår her er å målrettet legge ned norske arbeidsplasser. Dette vil bety kroken på døra for mange butikker, sier samfunnspolitisk direktør i Virke, Harald J. Andersen, i en pressemelding.

Høyre innrømmer at endring av netthandelgrensen har vært en vanskelig problemstilling.

Svein Flåtten

Svein Flåtten, finanspolitisk talsperson i Høyre.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– På den ene siden ligger hensynet til forbrukerne, på den andre siden ligger hensynet til etablerte forretninger, uttalte finanspolitisk talsperson Svein Flåtten i Høyre, til NRK.no i går.

– Burde bli satt opp til 500 kr, minst!

NRK.nos journalist spurte flere Facebook-grupper for netthandel om hva de synes om 200-kroners grensen. Svarene ramlet inn. Naturlig nok ønsket de fleste netthandlerne seg økt tollgrense:

«Varer har jo blitt dyrere enn de var tilbake i 1975, så det burde så absolutt bli satt opp til minst 500 kr, MINST!», skriver et medlem av gruppen eBay Interiør.

Facebook

Mange Facebook-brukere som handler på nett ønsker seg økt tollgrense.

Foto: Skjermdum Facebook

«500 kr, på tide å følge med i tiden», mener en annen.

Akkurat summen på 500 kroner går igjen som forslag i NRK.nos uhøytidelige spørrerunde på Facebook. Mange foreslår også 1000 kroner, som er det samme som konsumprisindeksen har økt. Men netthandlerne er også villige til å ta litt hensyn til norske butikker:

«Vet mange sier at den burde være på 1000 kr, men der er jeg faktisk uenig. Tror en passende grense ville vært på 500 kr. Jeg mener om grensen blir for høy, så vil det i stor grad påvirke norske forhandlere», skriver en annen på eBay Interiør-gruppa.

Ungdomspartiene: – På høy tid

Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom har begge hatt tollgrensen høyt på listen over saker de mener moderpartiene bør prioritere i regjering.

– Det er på høy tid at noe gjøres med grensen, sier leder Kristian Tonning Riise i Unge Høyre, til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)