NRK Meny
Normal

Nå kan alle sjekke selvangivelsen

Nå skal alle lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende sjekke selvangivelsen.

Selvangivelsen

Selvangivelsen er nå tilgjengelig gjennom Altinns nettsider.

Foto: Kim Jansson / NRK

Enten du elsker eller hater den – nå har du mulighet til å sjekke selvangivelsen gjennom Altinns nettsider.

>> Sjekk selvangivelsen her

Slik får du tilgang

For å få tilgang til selvangivelsen gjennom Altinn, blir du sendt videre til ID-porten, som gir deg flere forskjellige innloggingsvalg.

Du kan velge mellom fire forskjellige måter å logge deg inn på:

1) MinID: For å logge deg inn må du skrive inn fødselsnummeret ditt (11 siffer), personlig passord (dersom du er registrert bruker) og pinkode fra Skatteetaten eller koden du får på sms til din registrerte mobiltelefon. Har du aldri brukt MinID før, kan du registrere deg her.

2) BankID: For å logge deg inn, må du skrive inn fødselsnummeret ditt (11 siffer), kode fra kodebrikke og personlig passord. Ifølge ID-porten kan du ikke bruke BankID på mobil, fordi løsningen ikke støtter kryptering. Har du ikke BankID må du kontakte banken din. Full oversikt over aktuelle banker finner du på her: BankID.no.

3) Buypass: Har du et Buypass-kort og en tilhørende kortleser, kan du logge deg inn på denne måten. Sett inn kortet, og skriv inn din pinkode (fire siffer). Spillerkortet fra Norsk Tipping er et eksempel på et Buypass-kort. Dersom kortet er kjøpt hos en kommisjonær, må det oppgraderes før det kan brukes til innlogging. Denne oppgraderingen koster 59 kroner – mer informasjon finner du her: Buypass.no.

4) Commfides: Koble til din USB-pinne fra Commfides og trykk logg inn. Får du en sikkerhetsadvarsel, skal du trykke «Run», ifølge Difi.no. Da vil du se navnet ditt og gyldighetsdatoen for din Commfides-ID. Skriv inn pinkode, så er du i gang. Nye brukere kan bestille USB-pinnen, som for øvrig koster 1.180 kroner, på nettsidene E-id.commfides.com.

Av de fire innloggingsløsningene, er det ingen tvil om hvilken som er folkets favoritt.

75 prosent av innloggingene gjennom ID-porten skjer med MinID, og de øvrige 25 prosentene er fordelt på de tre andre elektroniske ID-ene, ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Mer informasjon om innlogging får du på Difi.no.

Sendes i posten

Sjekk selvangivelsen nå

E-brukere fikk lov til å sjekke selvangivelsen allerede 19. mars i år.

Foto: Kim Jansson / NRK

I tillegg til å være tilgjengelig elektronisk, blir selvangivelsen også sendt ut på papir i posten til alle utenom e-brukere, altså de som har reservert seg mot å få den i posten.

E-brukere fikk tilgang til selvangivelsen allerede 19. mars. For å sikre at alle får tilgang til skattepapirene, kommer Skatteetaten likevel til å sende selvangivelsen i posten til alle e-brukere som ennå ikke har sjekket selvangivelsen elektronisk.

Trøbbel i år også

Tidligere år har det vært store problemer i forbindelse med den elektroniske utleveringen av selvangivelsen.

Altinn

Altinn har ansvaret for å drifte og levere elektroniske skjemaer til offentlige myndigheter, deriblant selvangivelsen.

Foto: Kim Jansson / NRK

I fjor knelte Altinn få timer etter at selvangivelsen ble tilgjengelig på nett. Da tok det flere dager før problemene ble løst. I tillegg ble opplysninger om en skattyter fra Oslo tilgjengelig for flere som skulle sjekke sin egen selvangivelse.

Les saken fra i fjor: Ble blottlagt på Altinn

Helt knirkefritt gikk det heller ikke da 580.000 e-aktører fikk tilgang til selvangivelsen tidligere i år:

En rekke Telenor-kunder fikk ikke logget seg inn gjennom MinID, fordi de ikke mottok noen påloggingskode til sin mobiltelefon. Problemene ble rettet senere samme dag.

Ikke lenge etter skal flere personer ha fått opp en fremmeds navn og fødselsnummer når de forsøkte å logge seg inn for å sjekke selvangivelsen. Altinn beklaget feilen understrekte at hverken skatteopplysninger eller selve selvangivelsen til vedkommende ble gjort tilgjengelig for andre.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.