Hopp til innhold

Nå gruer mange barn seg

Det er høytid for fyll i familien. – La barn som ikke har det bra hjemme komme til deg i julen, oppfordrer barneombud Reidar Hjermann.

Foreldrefyll

For mange barn er julen knyttet til vonde følelser rundt foreldrenes endrede adferd. Og rike foreldre drikker mest foran barna. - Regelen er enkel og grei: Ikke drikk deg full foran barna, sier barneombudet.

Foto: Colourbox

Barneombud Reidar Hjermann

Barneombud Reidar Hjermann oppfordrer barn som gruer seg til å si fra til en voksen de stoler på. Vi voksne må bry oss og holde øyne og ører åpne - og trå til for de som trenger det, påpeker han.

Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

«Jeg har ofte sagt til mamma at jeg ikke vil at hun skal drikke men da blir hun bare sur og lei seg og vi begynner og krangle, så jeg vet ikke om det er riktig og gjøre?»

Slik lyder et barns melding om alkohol på Barneombudets hjemmesider.

En annen:

«Jeg vill mange ganger si at mormor ikke skal drikke mer vin, men da sier hun bare at «jeg skal bare drikke dette glasset opp»... Nå når jeg skriver dette sitter mormor og to andre damer fra jobben og drikker rett forran meg og en veninne. Jeg er redd... Svar meg.»

Disse historiene er dessverre ikke unike.

Les også: 300.000 barn lider under foreldrefyll

– Si fra til noen

Mens mange barn gleder seg og ikke kan vente til julaften endelig er her, ligger andre våkne og gruer seg. Altfor mange barn opplever fyll i familien - og julen er verstingperiode.

Vi kjøper hele 6 millioner liter mer alkohol i november og desember enn ellers i året, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet og organisasjonen AV-OG-TIL.

Normalt kjøper vi 52 millioner liter alkohol i løpet av to måneder; i november og desember øker tallet til 58 millioner.

– Barn som gruer seg og som opplever at de har en problematisk livssituasjon hjemme må si fra til en voksen som de stoler på, sier barneombud Reidar Hjermann til NRK.no.

– Det kan være en lærer eller helsesøster - eller så er barnevernstjenesten det aller beste, hvis man trenger hjelp til å være familie.

Les også: Stor pågang hos barns alarmtelefon

Alarmtelefonen 116 111

Nummeret til barnevernets alarmtelefon for barn og unge er 116 111. Denne er åpen døgnet rundt, hele julen.

Man kan ringe alarmtelefonen uansett hvor store eller små problemene er, og det er ikke sånn at man automatisk blir tatt vekk fra foreldrene sine, forteller barneombudet.

Mange ganger er det foreldrene selv som melder fra om at de sliter - og i de fleste tilfeller samarbeider barnevernstjenesten med foreldrene om å gjøre familiene i stand til å stå på egne ben.

– Det er også utrolig viktig at andre voksne bryr seg, sier Reidar Hjermann til NRK.no.

Les også: Barn frykter ferien

– Andre må ikke vende ryggen til

Ser man en omsorgssituasjon som går til grunne uten å si fra til noen, er man medskyldig i skadene som påføres barna, understreker barneombudet;

– Det verste du gjør som utenforstående er å vende ryggen til. Du må si fra til barnevernstjenesten - heller en gang for mye enn en gang for lite, sier han.

– Ved vold mot barn melder man også fra til politiet.

Reidar Hjermann forteller at de som oftest ser noe er besteforeldre og venner av foreldrene. Disse føler kanskje en lojalitet overfor foreldrene, men barneombudet understreker at man alltid må sette barna først.

Les også: - Naboer bryr seg

– Julen forsterker det gode og vonde

I de store byene finnes det barnevernvakter, som kan stille opp dersom problemene topper seg for eksempel midt i høytiden. I bygdene finnes det ikke nødvendigvis offentlige hjelpetilbud, så her oppfordrer Hjermann alle til å holde øyne og ører åpne - og trå til for de som trenger det.

– Vi må være hverandres sikkerhetsnett. La barn som ikke har det bra hjemme komme til deg i julen, oppfordrer han.

– Har du for eksempel en bror eller søster med alkoholproblemer, så bør du la barna hans eller hennes komme til deg i julen. Kanskje sitter det en alenemor eller -far i nabolaget som kunne trenge litt selskap - invitér over hele familien!

Julen er som et forstørrelsesglass på tilværelsen - det gode blir bedre, og alt det vonde blir verre, påpeker Hjermann. Det at familier samles gjør problemer ekstra synlige.

Les også: - Greit med én - ikke ti

Rike foreldre drikker mest

Barn er opptatt av at voksne ikke skal forandre seg, forklarer barneombudet. De synes det er vanskelig å ikke kjenne igjen foreldrene - og de synes det er ekkelt når den ellers kanskje litt stille onkelen plutselig blir overøsende hyggelig.

– Regelen er enkel og grei: Ikke drikk deg full med barn tilstede.

– Noen kan helt fint kose seg med litt vin, andre kan ikke det. Og det er vertskapets ansvar å passe på at ingen drikker seg fulle med barn til stede. Har man en bror som ikke tåler alkohol, så serverer man ikke alkohol når han kommer på besøk.

Ifølge en undersøkelse fra AV-OG-TIL er det de foreldrene med høyest inntekt som oftest drikker på fest hvor det er barn til stede.

Ønsker du å hjelpe barn og unge som har det vanskelig? Ta kontakt med kommunen der du bor og hør om de trenger besøkshjem eller støttekontakter. På den måten kan gjøre en forskjell for en som trenger det, enten han eller hun er fra et hjem med omsorgssvikt eller ikke. Dette er en veldig viktig del av barnevernstjenesten i Norge, ifølge Hjermann.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)