Hopp til innhold

Nå forsvinner glødepærene

Om tre uker er det slutt for de tradisjonelle glødepærene. Nå kan det bli kaos, frykter lysekspert.

Glødepærer

Alle matte glødepærer er allerede forbudt. Nå tar vi også farvel med de klare utgavene.

Foto: Colourbox

Lørdag 1. september blir alle "gammeldagse" lyspærer forbudt i hele Europa.

På tre år har EU (og Norge) gjennomført en gradvis utfasing av glødepærene. Nå gjenstår bare blanke pærer med styrke under 40 watt.

Om tre uker blir det totalforbud mot produksjon og import av alle tradisjonelle glødepærer. Miljøhensyn er begrunnelsen.

Butikkene kan fortsatt selge de svakeste glødepærene inntil lageret er tomt, men deretter må du velge en eller annen form for sparepære.

Nå er det halogenpærer, lysrørlamper og LED-lys som gjelder.

LES OGSÅ:

Ikke enkelt

Men det blir ikke lett for vanlige forbrukere å orientere seg i jungelen av nye pærer og lyskilder.

– Vi ser allerede tegn til kaos på markedet, sier administrerende direktør Petter N. Haug i kunnskapssenteret Lyskultur.

– Mange kunder vet ikke hvilken type lyspære de nå skal velge, sier Haug til NRK.no.

– Noen sparepærer gir et mye kaldere lys og dermed en helt annen atmosfære i innemiljøet enn man er vant til. I tillegg finnes det en del produkter på markedet som har svekket evne til å gjengi farger godt slik vi er vant med fra glødepærene, sier han.

Haug legger til at små lysrørlamper trenger en viss oppvarmingstid før de lyser optimalt, i motsetning til LED-lamper som ikke har ventetid. Og noen av de nye pærene kan dimmes, andre ikke.

Ifølge Haug kan det være komplisert å finne alternativer med riktige tekniske spesifikasjoner, ønsket lyskvalitet og en form som passer til lampeskjermen.

Han forteller at det er svært store forskjeller på de mange erstatningsproduktene man nå kan velge mellom.

– Importører mangler kunnskap

Petter N. Haug

Direktør Petter N. Haug i Lyskultur med to moderne LED-pærer og en glødelampe slik den så ut tidlig i sin barndom.

Foto: Halvor Gudim, Lyskultur

I løpet av kort tid har en lang rekke nye produsenter kommet på banen, fabrikker som hittil har vært helt ukjente i fagmiljøene. Kvaliteten på produktene som importørene leverer kan være så som så.

Alle lyspærer på det norske markedet er importert, og Lyskultur mener at flere av importørene ikke har tilstrekkelig kunnskap om lys og produktene de selger.

– Jeg tror også at mange forbrukere får en overraskelse når de oppdager at lamper må kastes fordi det ikke lenger er mulig å erstatte pærer som brenner ut, sier Haug.

Det er nemlig en ny trend i belysning å kjøpe stilige lamper med integrert LED-belysning. - Riktignok skal LED-pærer ha en ideell levetid på opp mot 20 år, men i mange designlamper er det ikke mulig å skifte dem ut. Ryker lyskilden, må hele lampen kasseres.

– Sjekk kvaliteten

Også de minst energieffektive av de såkalte stavhalogenene blir nå faset ut. Men her finnes det mer miljøvennlige alternativer. Stavhalogener brukes ofte i uplight-lamper og lyskastere.

– Hva er ditt viktigste råd til folk som nå skal orientere seg på det nye markedet?

– Sjekk kvaliteten på pærer og lamper før du kjøper, sier Petter N. Haug. – Er garantier og levetid gode nok? Hvor lett er det å skaffe erstatningsprodukter?

Miljøhensyn er bakgrunnen for utfasingen av den gamle typen lyspærer. Glødepæra som nå forsvinner bruker 80 prosent av energien på varme og bare 20 prosent til lys.

Hos de mest effektive sparepærene er det omtrent motsatt. De skal også vare vesentlig lenger enn de gamle glødepærene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)