Hopp til innhold

Nå får du podkast med musikk

NRK utvider tilbudet og tilbyr podkast med musikk.

Øreplugger

NRK får podkaste musikk etter å ha inngått en ny avtale med TONO.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvilke programmer ønsker du deg som podkast, med eller uten musikk? Bruk kommentarfeltet nederst.

70 prosents-regel

Avtalen gjør at NRK kan podkaste programmer med inntil 70 prosent musikk.

– Nå kan vi blant annet publisere mye mer tv enn før, sier Paul Arvid Jørgensen, prosjektleder for podkast i NRK.

Det er ikke er bestemt hvilke radio- eller tv-programmer som vil bli distribuert, men dette vil bli klartgjort innen kort tid. Forbrukerinspektørene er for eksempel en kandidat som vurderes.

– Noen av programmene (som Radioresepsjonen, red.) er veldig populære, og da må vi se på om de fortsatt skal distribueres i sin nåværende form, mens andre igjen åpenbart er bedre med musikk, sier Jørgensen, som nikker til spørsmålet om Lydverket er en av kandidatene.

Han legger at tilbudet vil bli heftig promotert på NRK tv, radio og nett i desember.

Kringkastingsdirektør Annika Biørnstad i NRK og adm. dir. Cato Strøm i TONO med avtalen.

Kringkastingsdirektør Annika Biørnstad i NRK og administrerende direktør Cato Strøm i TONO signerer den nye rettighetsavtalen.

Foto: Glenn Slydal Johansen

Også streaming

Ordninger som streaming on-demand, er også tydeliggjort i den nye avtalen.

I en redaksjonell sammenheng kan NRK for eksempel legge ut sangen «Levva livet» som streaming i en artikkel når Åge Aleksandersen fyller 60 år neste år.

– Den nye avtalen tar opp i seg den digitale virkeligheten. Internett er en svært viktig faktor i den nye avtalen, sier musikksjef Per Ole Hagen i NRK P1, som var med i NRKs forhandlingsteam. Han sier at internett var det vanskeligste punktet i forhandlingene fordi det er vanskelig å forutse utviklingen innenfor feltet.

Les også:

Misunner NRK

Olav Nyhus, juridisk direktør i NRK, sier at de fleste andre allmennkringkastere i Europa misunner NRK for å ha fått til avtalen, som tar opp i seg den digitale utviklingen.

Nyhus sier den er en av de aller beste rettighetsavtalene blant medlemmene i den europeiske allmennkringkastingsunionen EBU.

– Avtalen er tidsriktig og moderne. BBC har signalisert at de er interessert i å høre mer om den, sier Nyhus.

- Hvordan har NRK klart å forhandle fram en bedre rettighetsavtale enn andre europeiske allmennkringkastere?

- Vi har hatt en tillitsfull dialog med TONO hele veien. Alle rettighetshaverne i norsk musikk har vist god forståelse for utviklingen, sier Nyhus, som mener det er viktig å si at rettighetshaverne ikke har vært vanskelige på dette punktet.

Dyrere

NRK ønsker ikke å gå ut med hvor mye penger NRK betaler TONO-avtalen for rettighetene. Vederlaget er likevel vesentlig høyere enn det som ligger i den forrige avtalen.

For 2009 er det ventet at NRK totalt sett betaler 160 millioner kroner i vederlag til organisasjoner for utnyttelse av musikkrettigheter.

– Det er strålende å se at våre penger går til et levende musikkliv. NRK har andre holdninger til kunstnerisk virksomhet enn kommersielle kringkastere. For NRK er bruken av levende musikk både et middel og et mål. NRKs bidrag betyr mye for musikklivet, sier Per Ole Hagen.

Se også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)