NRK Meny
Normal

Nå får du donorkort på telefonen

Applikasjonen gjør det lettere å si ja til organdonasjon.

Elektronisk donorkort

Elektronisk donorkort for smarttelefon.

Foto: Stiftelsen Organdonasjon

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ville du ønsket at organene dine fikk leve videre når du selv dør?

Bare 0,5 prosent av alle dødsfall er aktuelle for organdonasjon. Og det er din egen holdning som skal avgjøre om organene dine doneres bort eller ikke, enten gjennom hva du har sagt til dine nærmeste eller ved at du bærer et «donorkort».

Fram til nå har donorkortet vært en papirlapp som du må bære med deg. Men nå lanserer Stiftelsen Organdonasjon kortet som applikasjon til iPhone og Android-telefoner.

- Kortet blir lettere å bære med seg, men det viktigste er at det blir lettere å informere sine nærmeste, sier informasjonskonsulent Troels N. Mathisen i stiftelsen.

Sender automatisk sms

Poenget med donorkort er i utgangspunktet at du skriver under på at du har informert pårørende om at du er positiv til organdonasjon.

- Det er de pårørende som må svare for den døde, men i praksis kan det være vanskelig å ta denne samtalen, forteller Mathisen.

- Donorkortet på mobil blir ikke aktivert før du har lagt til to pårørende fra telefonlista di. Når du aktiverer kortet, sendes det en automatisk sms til disse to. Dermed har man et utgangspunkt for samtale, fortsetter han.

Hei! Jeg har fått meg elektronisk donorkort og sier ja til organdonasjon. Du er oppført som pårørende. Les mer om donorkort her: http://www.donorkort.no

Automatisk sms til pårørende

Applikasjonen er gratis og man havner ikke i noe register for organdonasjoner.

Kan ligge fast på telefonen

Dersom man ønsker at donorkortet skal være lett synlig, kan det legges synlig på skjermen selv om telefonen er låst.

- Men av erfaring kan vi vel si at det viktigste ikke er å bære kortet med seg. Det viktigste er at de pårørende vet hva du ønsker, sier Mathisen.

- Skulle du bli utsatt for en ulykke, vil ikke ambulansepersonellet bruke tid på å lete etter donorkort. De vil bruke tiden på å redde livet ditt, slår han fast.

Skulle man havne i en situasjon hvor organdonasjon blir aktuelt, vil de pårørende få spørsmålet "Hva mente denne personen om organdonasjon?". Da er det godt å ha et klart svar på det.

Organdonasjon er aktuelt bare ved 0,4-0,5 prosent av alle dødsfall. Det er i dag ikke nok donorer til å hjelpe alle som står på venteliste. Hvert år dør det rundt 30 personer mens de står i kø for nye organer.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.