Hopp til innhold

Nå får du alkohol på kreditt

Nå kan du kjøpe vin og sprit med kredittkort. Vinmonopolet har i det stille innført ordningen permanent over hele landet.

Alkohol
Foto: Martin Kierstein

Fram til slutten av 1980-tallet var det forbudt i Norge å kjøpe alkohol på kreditt. Da ble forskriftene endret slik at polets styre er den instansen som bestemmer hvor grensa bør gå. De siste åra har det vært mulig å bruke såkalte debet-kort med direkte trekk fra kundens konto.

Men i fjor sommer gjennomførte Vinmonopolet en prøveordning med kredittkortkjøp i 14 av butikkene sine. Bakgrunnen var blant annet klager fra utenlandske turister som reagerte mot tungvinte og gammeldagse handlerutiner.

- Prøveperioden viste at ordningen slo best an blant de norske kundene, forteller pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

- For oss har det vært en utfordring å få plass gode tekniske løsninger. Det har vi ordnet nå, og dermed er kredittkortkjøp innført etter vedtak i vårt styre, sier han.

Ikke et folkekrav

Nordahl vil ikke kalle den nye ordningen et folkekrav. - Men i et moderne forbrukersamfunn som det norske forventes det at også vi tilbyr velkjente løsninger som kundene etterspør.

- Vi er opptatt av fornøyde kunder. Jobben vår er å skape oppslutning om Vinmonopolet slik at man holder fast ved en fornuftig alkoholpolitikk. Alternativet til oss ville jo vært alkohol i butikk, sier Nordahl.

- Du er ikke redd for at mange vil la seg friste til å handle mer enn de strengt tatt bør nå da?

- Erfaringene etter prøveperioden tyder ikke på det. Dessuten kan jo kunder bruke kredittkort i nærmeste minibank og deretter handle hos oss. Kortterminaler på våre disker utgjør ikke den store forskjellen her, mener Nordahl.

- Bekymringsfullt

Anne Karin Kolstad, generalsekretær i Actis

Anne-Karin Kolstad i Actis er skeptisk.

Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, er helt uenig. - For det økende antallet norske storforbrukere av alkohol er dette en bekymringsfull nyhet, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

- Jeg frykter for at de nå vil kjøpe enda mer alkohol for penger de ikke har.

Kolstad tror ikke muligheten for kredittkjøp vil bety noe negativt for folk flest eller for totalsalget av alkohol. - Men dette handler også om solidaritet med svakere grupper, sier hun.

- Her er det en klar parallell til spillproblematikken, som jeg jobber med til daglig. Mange av dem som har spilt seg til raka fant, gjorde jo det nettopp fordi de fikk kreditt.

Forstår ikke hvorfor

- Jeg har også vanskelig for å forstå Vinmonopolets behov for ”modernisering”. De scorer jo allerede høyt i undersøkelsene om brukervennlighet. Hvorfor er det så viktig å kunne handle alkohol med kredittkort når man ikke kan bruke slike kort i de fleste matbutikkene? spør hun.

Actis mener at Vinmonopolet generelt gjør en god jobb. - Vi støttet innføringen av selvbetjente polbutikker og er ikke motstandere av å utvide antallet utsalg.

- Men når man vet at høyere priser har dempende effekt på alkoholsalget, så bekymrer det oss at tilgjengeligheten nå blir mye lettere for folk som absolutt ikke trenger det. Med et kredittkort er det slett ikke sikkert at høye priser vil virke avskrekkende, sier Kolstad.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)