Nå er skatteoppgjøret på vei

Får du melding fra Skatteetaten torsdag eller fredag, betyr det at du snart får pengene på konto. Men noen må vente helt til høsten på skattepengene.

Penger i lommebok

I løpet av 18. og 19. juni vil alle som får oppgjør i juni ha fått varsel om dette fra Skatteetaten.

Foto: Maria Elsness / NRK

Fra torsdag 18. juni varsler Skatteetaten deg om at skatteoppgjøret ditt er tilgjengelig, på sms eller e-post. Får du denne meldingen, betyr det at du får pengene på konto nå i juni:

Skattepenger på vei, sms
Foto: Maria Elsness / NRK

– I løpet av 18. og 19. juni vil alle som får oppgjør i juni ha fått varsel om dette fra oss. De fleste lønnstakere og pensjonister får skatteoppgjøret sitt i juni, uttaler Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten, til NRK.no.

Anne Kirkhusmo

- De som har penger til gode vil få pengene på konto fra 24. juni, sier Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten.

Foto: Baard Brinchmann

Du får meldingen denne uken, og pengene fra neste uke av:

– 24. juni er første offisielle oppgjørsdato i år, og de som har penger til gode vil få pengene på konto fra 24. juni, sier Skatteetatens kvinne videre.

Vet ikke når pengene kommer

Får du ikke beskjeden fra Skatteetaten nå de neste dagene, er det vanskelig å si akkurat når du vil få skattepengene.

– Vi kan dessverre ikke gi en konkret dato for når hver enkelt får sitt oppgjør, verken på skattekontoret eller per telefon, forteller Kirkhusmo i Skatteetaten.

For dem som ikke får pengene nå, må belage seg på å vente en stund.

Rolf Lothe

- Skattemyndighetene vet ikke på forhånd hvor lang tid det vil ta å ligne deg, sier Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

– De som ikke får skatteoppgjøret i juni, vil få det tidligst 5. august. Selvangivelsene blir løpende behandlet, og mellom 5. august og 14. oktober sendes skatteoppgjørene ut så snart de er klare, sier Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til NRK.no.

Jo mer komplisert selvangivelse du har og jo flere vedlegg, jo lengre tid kan det ta å behandle den.

– Det er vanskelig for skattemyndighetene å vite akkurat når den enkeltes skatteoppgjør er ferdig, simpelthen fordi man på forhånd ikke vet når jobben med å ligne deg er ferdig, forklarer Lothe.

Derfor må du vente

Her er noen av de vanligste årsakene til at du må vente på oppgjøret ditt, ifølge Skatteetaten:

  • Du er oppført med feil kontaktinformasjon. Sjekk dette på norge.no.
  • Du er næringsdrivende, eller ektefelle av næringsdrivende. Det gjelder også næringsdrivende som er registrerte e-brukere. Denne gruppen får oppgjøret sitt tidligst 5. august og senest 14. oktober.
  • Du er lønnstaker/pensjonist og leverte selvangivelsen på papir. Da får du skatteoppgjøret tidligst 5. august og senest 14. oktober.
  • Du er lønnstaker/pensjonist som har søkt om utsettelse for å levere selvangivelsen.
  • Du har benyttet deg av leveringsfritaket, men sendt inn vedlegg til selvangivelsen på papir i tillegg.
  • Du har ikke oppgitt boligopplysninger i selvangivelsen din. Dette kan du sjekke opp og rette selv.
  • Du og ektefellen din liknes sammen, og din ektefelles selvangivelse krever manuell saksbehandling. Ektefeller ikke får skatteoppgjøret sitt før begges selvangivelser er ferdig.
  • Din selvangivelse er tatt ut i kontroll. Skatteetaten tar stikkprøver, og disse er altså tilfeldig valgte selvangivelser.

Les også: 10 ting du bør vite om selvangivelsen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)