Hopp til innhold

Nå er det fest for fugleloppene

Har du våknet opp med kroppen full av kløende prikker? Da kan du ha hatt besøk av fuglelopper.

Å bli bitt av fuglelopper kan føles verre enn både mygg- og knottbitt. Mange får røde utslett som klør voldsomt, og plagene kan vare i et par uker.

Å bli bitt av fuglelopper kan føles verre enn både mygg- og knottbitt. Mange får røde utslett som klør voldsomt, og plagene kan vare i et par uker.

Foto: Maria Elsness/ Caroline Strandhagen

Nå som våren er i full sving, er det høysesong for fugleloppene som kan være plagsomme.

Fugleloppene er mest aktive fra april til mai.

Preben Ottesen

Preben Skrede Ottesen er avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

De går i hi om vinteren, gjerne i fuglereder. Når vårsola begynner å varme, og det er bevegelse i hus eller hytter, vekkes loppene til live. Sultne etter en lang dvale.

– De hopper på skygger som beveger på seg og satser på at de lander på en vert som de kan overleve på, forklarer Preben Skrede Ottesen i Folkehelseinstituttet.

– Klør voldsomt

Fuglelopper er et utbredt problem i Norge. På Hudklinikken i Oslo får de henvendelser fra pasienter som gjelder stikk eller bitt i huden.

– Jeg prøver ved hjelp av pasientens historie og utslettets utseende å finne ut om det er loppebitt, myggstikk eller bitt fra veggdyr, sier hudlege Caroline Strandhagen.

Å bli bitt av lopper kan føles verre enn mygg- og knottbitt. Mange får røde utslett som klør, og plagene kan vare i et par uker.

For et utrent øye kan det være vanskelig å vite hva utslettet skyldes.

– Hvordan ser man forskjell på loppebitt og myggstikk?

Ifølge hudlegen, blir de fleste bitt på beina og rundt midjen. De er røde, ofte i samme område og klør veldig mye.

– Man får loppebitt om våren, mens myggstikk får man oftere om sommeren og høsten, og disse sitter ofte ikke så tett, sier Strandhagen.

Fugleloppe

Fuglelopper finnes i fuglereir med tørt klima, som i fuglekasser, under takstein, eller i ventiler i veggen, og er vanlig over hele landet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Ikke klø selv om det klør

Noen kan få en sterkere reaksjon enn andre.

– Barn får ofte en mer hissig reaksjon på stikk/bitt. Det er mastcellene i huden som frigjør histamin. Dette fører til økt kløe, rødhet og hevelse i huden, sier hudlegen.

Caroline Strandhagen

Strandhagen anbefaler at du ikke klør på utslettet selv om det klør intenst.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Ifølge FHI er det ikke farlig å bli bitt av fuglelopper. Det er heller ikke kjent at de overfører sykdom til mennesker.

Loppene i Norge ikke har med seg bakterier, men vår instinktive reaksjon på bitt kan føre til alvorlige konsekvenser.

– Mange kan klø seg til blods og dermed risikere at man gnir inn andre bakterier i såret. Dette kalles en sekundær infeksjon, sier Ottesen.

Hudlege Strandhagen anbefaler at man smører med en kløstillende krem eller ta allergitabletter som inneholder antihistaminer.

– Da kutter man kløsirkelen og utslettet vil forsvinne etter kort tid, sier hun.

Fuglelopper

Fugleloppa formerer seg om våren og legger egg i fuglereir og fuglekasser.

Foto: Rune Aae

Fugleloppene kan ikke overleve på menneskekroppen eller formere seg innendørs.

– De tørker ut etter et par uker, fordi de kan kun leve på fugleblod. Så straks fuglene er tilbake, vil de ikke plage oss, sier Ottesen.

Slik kan du bli kvitt loppene

Ved store angrep finnes det nok et fuglerede ved hytta eller huset, men loppene kan også komme inn med dyr som hunder og katter.

– Myggnett med insektmiddel og halsbånd til hunden med giftstoffet «permethrin» kan holde loppene unna, anbefaler Ottesen.

Blir du bitt gang på gang, er det ingen annen løsning enn å spore opp og fjerne fjorårets fuglereir.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)