Nå digitaliseres helsen din

Snart kan pasientjournalen din ligge på nett. I dag åpnet helseministeren Norges nye helseportal.

helsenorge.no

Her er portalen som etter hvert skal samle all elektronisk informasjon om norske pasienter. På helsenorge.no kan du snart hente e-resepter og følge med på egen (og dine barns) vaksiner samt egenandeler for frikort. Målet er at du etter hvert også skal kunne bestille legetime på nett og lese din egen pasientjournal.

Foto: Skjermdump

anne-grete strøm-erichsen

Anne-Grete Strøm-Erichsen lanserte i dag den nye helseportalen. Hun ønsker at opplysninger om pasienter skal være elektronisk tilgjengelig for pasientene selv.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Christine Bergland

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Christine Bergland forteller at nye muligheter for selvbetjening er på trappene.

Foto: Helsedirektoratet
– De fleste er interesserte i og opptatte av egen helse. Nå får de denne informasjonen samlet på ett nettsted, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun lanserte den nye portalen helsenorge.no hos Helsedirektoratet i dag.

helsenorge.no finner du i dag informasjon knyttet til helse; her ligger viktige telefonnumre til legevakt, giftinformasjon og alarmsentraler. Du kan søke på emneord og lese om sykdommer og behandling, og artikler tar for seg aktuelle temaer, som sommersakene: «Sjekk drikkevannet på hytta» og «Reisevaksiner».

Og du finner også relevant stoff for de ulike livsfaser – og på ulike språk.

Les også: Vil legge journalen din på nett

Delta i egen behandling

Men det er nok lenken «selvbetjening» som etter hvert kan komme til å skape mye trafikk på helsemyndighetenes nye portal.

– Vi må gi pasientene verktøy for innsyn og for å delta i sin egen behandling. Vi ønsker at de elektroniske pasientopplysningene skal være tilgjengelige for pasientene selv, sa Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Jeg håper vi kan lansere tjenesten «mine egenandeler» og «mine resepter» på nettsiden i løpet av året eller tidligere. Det er mange spennende muligheter foran oss, sa hun.

I dag kan du finne og bytte fastlege, bestille helsetrygdkort og melde inn bivirkninger på legemidler.

Les også: Nå kommer frikortene automatisk

Resepter og frikort på nett

I enkelte kommuner kan man også følge med på sine e-resepter på nett, men dette er ikke innført i hele landet ennå.

– Foreløpig har vi bare samlet tjenester som allerede eksisterer på helsenorge.no, men tjenesten som heter «mine egenandeler» kommer allerede i høst, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Christine Bergland til NRK.no.

– Her vil du kunne følge med på hvilke egenandeler som registreres og når frikortet kommer, sier Bergland.

Vaksiner for barn er registrert elektronisk fra 1996, og Folkehelseinstituttet jobber med en løsning for at du skal kunne finne oversikten over dine og dine barns vaksiner på helsenorge.no.

Les også: E-resept skal hindre pillesvindel

Timebestilling og innsyn i journal

Det vil i løpet av året også komme en søkemotor der du skal kunne finne frem til helsetjenestene på en enkel måte. Her vil du for eksempel kunne søke opp hva slags fastleger, legevakter og spesialister som finnes i nærheten.

Timebestilling på nett og innsyn i egne pasientjournaler er også på agendaen.

– Dette er det stor interesse for. Timebestilling er en enkel tjeneste, men innsyn i journal er mer krevende, sier Bergland.

– Utfordringene med journalene er blant annet at leger og andre fagfolk må forberedes på at andre skal lese det de skriver. De må skrive annerledes. Pasienter vil dessuten kanskje stille flere spørsmål. Og så må vi ha teknologien. Dette er et stort arbeid og kommer ikke på plass med en gang, men med helsenorge.no har vi kanalen.

Les også: Flere kommuner får nå e-resepter

Chatte med legen?

Ifølge Bergland har det også vært snakk om samtalegrupper mellom pasienter og også elektronisk dialog mellom lege og pasient, men disse tingene er kun på utredningsstadiet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)