Nå bør du ikke lufte i kjelleren

Benytter du hetebølgen til å lufte ut i kjeller og kjellerhybel? Hold vinduene lukket, nå er det drømmetid for muggsoppen.

Kjellervindu

Lufter du nå, kan du få inn mye varm luft som kan skape fukt i kjelleren din.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Nå er det fort gjort å gå i luftefella. Det er hett og varmt, og vi åpner alle vinduer. Mens det er mellom 20 og 30 grader ute, er det kjøligere i kjellere, både i krypkjellere og kjellerhybler. Da kan det bli kondens, og det setter fart på muggsoppen.

– Pass på i kjellerhybelen, der gror muggsoppen mot de kjølige flisene under senga hvor hybelkaniner og støv er god mat. Muggsopp trives også godt nederst på gipsplatene i disse kondensdagene, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

– Pass nøye på

Han sier de ofte ser muggsoppen etter en varm og klam sensommer og høst, men i år har det vært varmerekorder flere steder i landet allerede i mai.

– Mens det meste i huset tørker i varmen, blir kjøligere steder i huset ditt fuktig. Da får du kondens og det liker muggsoppen.

Hva er ditt råd?

– Ikke luft eller åpne vinduene. Steng ventiler og vurder å få deg en luftavfukter.

Har du hybel i kjelleren, bør du passe ekstra nøye på.

– Trekk for eksempel senga ut fra veggen og gjør ordentlig rent. I noen tilfeller anbefaler vi de som leier ut i kjelleren, at de setter inn en avfukter hele dagen. Da får du trukket fuktigheten ut. Steng alle åpninger hvis du har en kjølig underetasje.

Muggsopp i kjellerleilighet

Her har det dannet seg muggsopp etter kondens i en kjellerleilighet.

Foto: Mycoteam

Kan reagere på muggsopp

Ifølge Folkehelseinstituttet har en rekke undersøkelser vist en sammenheng mellom fuktproblemer i bygg og økt forekomst av luftveissymptomer. De trekker frem hovedsakelig hoste, piping i brystet og i noe mindre grad, astma.

Du kan også oppleve øyeirritasjoner, hodepine, unormal tretthet i innemiljøer med fuktskader.

Muggsopp finnes naturlig utendørs på alle typer av fuktig organisk materiale. Det finnes alltid muggsoppsporer i uteluften, men mengden og artssammensetningen varierer med årstid, værforhold og omgivelser.

Kondens og muggsopp

Her kan vi se såkalt sommerkondens i en krypkjeller.

Foto: Mycoteam

I boliger er det vanlig å finne skader i forbindelse med byggfukt, lekkasjer og rom med høy luftfuktighet. Typiske skadesteder er dermed loft, bad, krypkjeller, kjeller og støpte gulv på bakken. I ekstreme tilfeller må en muggsoppangrepet bolig rives.

Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, sier det er lurt å undersøke kjelleren ofte i sommerhalvåret.

– Kalde kjellere er spesielt utsatt for overflatekondens når en slipper inn varm og fuktig uteluft i sommerhalvåret. For å forebygge og unngå sopp- og råteutvikling er det derfor svært viktig å unngå fukt, samt å finne årsaken til eventuelle fuktproblemer og få disse under kontroll.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.