Hopp til innhold

Nå bør du ikke lufte i kjelleren

Benytter du hetebølgen til å lufte ut i kjeller og kjellerhybel? Hold vinduene lukket, nå er det drømmetid for muggsoppen.

Kjellervindu

Lufter du nå, kan du få inn mye varm luft som kan skape fukt i kjelleren din.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Nå er det fort gjort å gå i luftefella. Det er hett og varmt, og vi åpner alle vinduer. Mens det er mellom 20 og 30 grader ute, er det kjøligere i kjellere, både i krypkjellere og kjellerhybler. Da kan det bli kondens, og det setter fart på muggsoppen.

– Pass på i kjellerhybelen, der gror muggsoppen mot de kjølige flisene under senga hvor hybelkaniner og støv er god mat. Muggsopp trives også godt nederst på gipsplatene i disse kondensdagene, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

– Pass nøye på

Han sier de ofte ser muggsoppen etter en varm og klam sensommer og høst, men i år har det vært varmerekorder flere steder i landet allerede i mai.

– Mens det meste i huset tørker i varmen, blir kjøligere steder i huset ditt fuktig. Da får du kondens og det liker muggsoppen.

Hva er ditt råd?

– Ikke luft eller åpne vinduene. Steng ventiler og vurder å få deg en luftavfukter.

Har du hybel i kjelleren, bør du passe ekstra nøye på.

– Trekk for eksempel senga ut fra veggen og gjør ordentlig rent. I noen tilfeller anbefaler vi de som leier ut i kjelleren, at de setter inn en avfukter hele dagen. Da får du trukket fuktigheten ut. Steng alle åpninger hvis du har en kjølig underetasje.

Muggsopp i kjellerleilighet

Her har det dannet seg muggsopp etter kondens i en kjellerleilighet.

Foto: Mycoteam

Kan reagere på muggsopp

Ifølge Folkehelseinstituttet har en rekke undersøkelser vist en sammenheng mellom fuktproblemer i bygg og økt forekomst av luftveissymptomer. De trekker frem hovedsakelig hoste, piping i brystet og i noe mindre grad, astma.

Du kan også oppleve øyeirritasjoner, hodepine, unormal tretthet i innemiljøer med fuktskader.

Muggsopp finnes naturlig utendørs på alle typer av fuktig organisk materiale. Det finnes alltid muggsoppsporer i uteluften, men mengden og artssammensetningen varierer med årstid, værforhold og omgivelser.

Kondens og muggsopp

Her kan vi se såkalt sommerkondens i en krypkjeller.

Foto: Mycoteam

I boliger er det vanlig å finne skader i forbindelse med byggfukt, lekkasjer og rom med høy luftfuktighet. Typiske skadesteder er dermed loft, bad, krypkjeller, kjeller og støpte gulv på bakken. I ekstreme tilfeller må en muggsoppangrepet bolig rives.

Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, sier det er lurt å undersøke kjelleren ofte i sommerhalvåret.

– Kalde kjellere er spesielt utsatt for overflatekondens når en slipper inn varm og fuktig uteluft i sommerhalvåret. For å forebygge og unngå sopp- og råteutvikling er det derfor svært viktig å unngå fukt, samt å finne årsaken til eventuelle fuktproblemer og få disse under kontroll.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)