Nå blir disse forbudt

Det blir forbudt å selge mobiltelefoner som inneholder nikkel. Nå skal forbrukerne beskyttes mot allergi.

Sony Ericsson w300i og Nokia E65

Sony Ericsson W300i og Nokia E65 er to av de mest populære mobiltelefonene som inneholder nikkel.

Foto: Produktfoto

Alarmen gikk i fjor høst da danske leger meldte om flere pasienter med allergiske utslett etter bruk av mobiltelefon. FBI avslørte i november at så mange som hver femte mobiltelefon inneholder nikkel. Da visste ikke Forurensningstilsynet i Norge at slike telefoner kan være et medisinsk problem.

Den danske miljøministeren Troels Lund Poulsen foreslår nå at det skal bli forbudt å selge mobiltelefoner med nikkel. Danskene regner med at forbudet vil tre i kraft mot slutten av året.

Da vil de som selger telefoner med nikkel få en advarsel og deretter et pålegg om å fjerne apparatene fra butikkhyllene.

- Dette forbudet vil også gjelde i Norge, forteller seksjonssjef Berit E. Gjerstad i Statens forurensningstilsyn.

- Vi samarbeider tett med Danmark og de testene som gjøres der på mobiltelefoner og avgivelse av nikkel. Hvis danskene finner ulovlige telefoner vil vi følge opp disse produktene i Norge. Det vil også bli gjennomført kontroller her i landet, sier hun.

Enighet i EU

EU støtter langt på vei den danske miljøministeren. Etter at danskene tok opp saken i høst har EU-kommisjonen nå bestemt at mobiltelefoner skal inkluderes i det såkalte nikkeldirektivet. Noe som i praksis betyr at det heretter skal stilles like strenge krav til telefoner som til smykker, briller og klokker.

Det europeiske nikkeldirektivet skal beskytte forbrukerne mot allergiske plager fra produkter som er "i direkte og langvarig kontakt med hud". Inntil nå har myndighetene ment at dette ikke bør omfatter mobiltelefoner.

Men ettersom stadig flere mennesker bruker mobiltelefon stadig oftere, og samtidig som flere melder om eksem og allergi, har man altså endret syn på dette. Eksperter har også mistanke om at nikkel kan være en risikofaktor både for kreft og redusert forplantningsevne.

- Gledelig!

- Dette er gode nyheter! Vi har ventet på et slikt lovforbud, og jeg er positivt overrasket over hvor raskt denne prosessen har gått, sier Grethe Amdal til FBI. Hun er rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

- For det er altså et faktum at nikkelallergi er svært utbredt. Selv om bruken av nikkel er sterkt begrenset gjennom EU-direktivet, lures fortsatt dette metallet inn "bakveien" i blant annet smykker og klær.

- Jeansknapper av nikkel rett på huden er for eksempel et stort problem i Norge. Her har vi en utfordring, selv om "nikkeltelefoner" snart blir en saga blott, sier Amdal.

Miljøminister Lund Poulsen sier til Danmarks Radio at han vil be sine kolleger i Finland og Sverige om å sørge for at all bruk av nikkel i produksjonen av mobiltelefoner blir stanset.

Finnene lager som kjent storselgeren Nokia, mens svenskene står bak Sony Ericsson.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.