Hopp til innhold

Mystisk fenomen dreper bier

Bestanden av amerikanske honningbier svekkes av et mystisk fenomen som også truer bestøvningen av planter. Fagfolk frykter at problemet skal melde seg også i Norge.

Bie på blomst
Foto: Voss-Nilsen, Heidi / SCANPIX

Sekskantform i bisamfunn

Inne i et biesamfunn hersker streng orden.

Foto: Arild Hagen / NRK

På engelsk kalles fenomenet Colony Collapse Disorder, som kan oversettes med «funksjonssvikt som fører til sammenbrudd i en bikoloni»

Fra 2006 til nå har det ført til at birøktere i USA har mistet fra 30 til 90 prosent av bestandene i sine kuber.

Nedgangen i antall bier fører til svikt i plantebestøvningen, skriver nyhetsbyrået AP.

Bienes bestøvning er ifølge byrået avgjørende for produksjonen av avlinger med en samlet verdi av 15 milliarder dollar eller 76 milliarder kroner per år.

– Dette er et problem vi ikke har råd til å lukke øynene for, sier den amerikanske politikeren Dennis Cardoza.

Løvetann med bier

Løvetann er ettertraktet i av honningsankere.

Foto: Anne-Liss Bortne

Sammensatt

– Det vi her ser, er et fenomen med sammensatte årsaker. Vi vet at det har opptrådt i Tyskland, det kan kanskje ha opptrådt i Danmark og vi frykter at det skal komme til Norge, sier daglig leder i Norges Birøkterlag Trond Gjessing til NTB.

– Når så mange bier dør, blir det for få av dem igjen til pollinering (bestøvning) av planter i områder der det dyrkes vekster som trenger insektbestøvning, kan dette være kritisk, forklarer Gjessing.

For Norges vedkommende gjelder dette frukt og bær, samt oljevekster som raps, tilføyer han. Men til nå er Colony Collapse Disorder – som kan oversettes med «funksjonssvikt som fører til sammenbrudd i en bikoloni», ikke registrert i Norge.

Blomst og bier

Blomster og bier - begynnelsen på livet.

Foto: JOSEPH EID / AFP

Iskremkrise

På det globale planet kan bestøvningsmangelen føre til ytterligere nedgang i produksjonen i jordbruket og, drive prisene enda mer i været. I så fall vil den bidra til matkrisen som i første rekke rammer fattige land.

I USA har problemet gitt den kjente iskremprodusenten Haagen-Dazs problemer med å skaffe råstoff til produksjonen.

Smakssettende stoffer som mandler, kirsebær og jordbær er nemlig blitt så dyre at selskapet kan bli nødt til å slutte å bruke dem.

Haagen-Dazs lover penger til forskning rundt funksjonssvikten blant biene og tiltak som kan redde dem fra massedød.

Et første mål er å finne ut om insektmidler, til nå ukjente parasitter eller for dårlig næringsgrunnlag er medvirkende årsaker til bidøden.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)