Fortsatt mye kreftfremkallende stoff i maten

Mengden av det kreftfremkallende stoffet akrylamid holder seg svært høyt i svenske matvarer. Innholdet i grovbrød og potetgull er høyere enn i resten av EU. Og i Norge øker Mattilsynet presset på produsentene.

Chips

Chips er akrylamid-verstingen i svenske matbutikker, viser en ny undersøkelse.

Foto: Colourbox

Mattilsynet i Sverige har undersøkt innholdet av det kjemiske stoffet akrylamid i 204 produkter på det svenske markedet. Konklusjonen er at nivået av det kreftfremkallende stoffet stort sett er høyere i Sverige enn i de øvrige EU-landene.

Enda verre er det at mengden er like stor som i 2005, da svenskene startet med testing av akrylamid i maten.

Granskingen omfatter kaffe, potetgull, pommes frites, grovbrød, kjeks, kaker og frokostblandinger. Prøvene ble tatt i 2011 og 2012.

Stikkprøvene viser store variasjoner i mengden akrylamid både innenfor og mellom matvaregruppene.

Chips er verstingen

Aller verst er nivået i chips, der 34 prosent av produktene inneholder mer akrylamid enn det europeiske normalnivået. Grovt brød kommer også dårlig ut, med 18 prosent over normalen.

– Det betyr ikke at man bør slutte å spise grovbrød. Vi mener at det nyttige fullkornet tross alt er viktigere enn risikoen. Men samtidig mener vi at produsentene må gjøre alt de kan for å senke nivået, sier toksikolog Leif Busk i det svenske Livsmedelsverket.

I dag er det ingen lovbestemte grenser for hvor mye akrylamid matvarer kan inneholde.

Busk forteller at man ikke kan bruke disse resultatene som en guide når man handler. I noen av produktene varierer mengden akrylamid mye mellom de enkelte stikkprøvene.

LES OGSÅ:

– For høyt i Norge også

Atle Wold

Også norske matvarer har for mye akrylamid, sier Atle Wold i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

For to år siden viste Mattilsynets analyser av norske produkter en liten nedgang i nivået av akrylamid i enkelte matvaregrupper. Men det er for tidlig å si om dette er en trend.

– Nivået er uansett for høyt også her hjemme. Derfor øker vi nå presset på aktørene i bransjen for å få dem til å håndtere dette farepotensialet på en bedre måte. Samtidig fortsetter vi overvåkingen av situasjonen, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet til NRK.no.

Akrylamid dannes som en kjemisk reaksjon i stivelsesrike råvarer som stekes, friteres eller ovnsbakes. Mengden akrylamid avhenger av temperatur, steketid og oppskriften.

Grenseverdier kan komme

Wold forteller at det er vanskelig å vurdere om innholdet i norske matvarer er høyere enn ellers i Europa.

– Dette har blant annet med potetslag og høsteperioder å gjøre, der Norge til en viss grad skiller seg ut. Men EU vurderer å innføre grenseverdier for maksimalt innhold av disse stoffene.

– Årsaken til at dette ikke er gjort allerede, er blant annet at matindustrien må kunne greie å oppfylle slike krav. Forskningen på nye produksjonsmetoder er nå i ferd med å gjøre dette enklere, sier Atle Wold.

Akrylamid er også et velkjent industristoff. Store mengder av kjemikaliet brukes i produksjonen av plast og papir, ved tetting av lekkasjer i tunneler, og i biokjemisk analyse.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)