Mye kaffe kan hindre graviditet

Fem kopper om dagen er maksgrensen, viser ny forskning.

cup of black coffee

– Vi vil ikke at kvinner skal bekymre seg unødig. Men basert på våre resultater bør altså ikke kvinner drikke mer enn fem kopper kaffe om dagen når de mottar behandling for å bli gravide, sier forskningsleder Ulrik Schiøler Kesmodel.

Foto: Colourbox

Det kan ha klare helsefordeler å drikke kaffe. Imidlertid er det ikke like gunstig i alle perioder av livet.

Ved fertilitetsklinikken på Aarhus Universitetshospital i Danmark har de gransket effekten av kaffedrikking hos kvinner som prøver å bli gravide.

4000 kvinner som mottok behandling for å bli kunstig befruktet deltok i undersøkelsen.

Det viste seg at de som drakk mer enn fem kopper kaffe om dagen fikk sjansen for å bli gravid redusert med 50 prosent.

Overraskede forskere

– Selv om vi ikke er overrasket over at kaffeforbruk påvirker sjansen for å bli gravid, er vi overrasket over hvor stor effekten er, sier forskeren bag undersøkelsen, Ulrik Schiøler Kesmodel fra fertilitetsklinikken på Aarhus Universitetshospital, ifølge Politiken.

Hans teams analyse antyder også at sjansen for å få et levendefødt barn er 40 prosent mindre.

Imidlertid kunne de ikke påvise noen som helst negativ effekt for kvinner som drikker mindre enn fem kopper kaffe om dagen.

Og Schiøler Kesmodel understreker at tidligere studier på feltet er begrensede.

– Vi vil ikke at kvinner skal bekymre seg unødig. Men basert på våre resultater bør altså ikke kvinner drikke mer enn fem kopper kaffe om dagen når de mottar behandling for å bli gravide.

Resultatene ble lagt frem under den årlige konferansen for European Society of Human Reproduction and Embryology.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)