Mye å spare på VVS-utstyr

Prisene på rørdeler og utstyr til kjøkken og bad varierer mye. Velger du å kjøpe deler fra andre enn rørleggeren kan du få varer til halve prisen.

VVS-butikk
Foto: Eirik Kleiven, NRK

Det er ikke bare rørleggere som selger utstyr og rørdeler til kjøkken og bad. Handler du i stedet hos en nettbutikk, fra en kjøkkenleverandører eller en byggvareforretning kan det være penger å spare.

Da FBI sammenlignet en rørleggerfaktura med prisene til en nettbutikk fant vi identiske deler som var mer enn 70% billigere i nettbutikken. I gjennomsnitt var prisene 52% lavere enn rørleggerprisene som fulgte prisboka til grossisten Brødrene Dahl.

Regningen studeres

FBI sammenlignet Asbjørn Kotengs rørleggerfaktura med prisene til en nettbutikk.

Foto: Eirik Kleiven, NRK

Det er tydelig at mange rørleggere har stor fortjeneste på delene de selger. Hos grossisten Brødrene Dahl opplyser de også om at rørleggere i snitt bare betaler omlag halvparten av det som står oppført i deres prisbok. Dette er priser som overfor forbruker brukes som om de var veiledende.

I enkelte tilfeller kan rørleggere få så mye som 80% rabatt på deler. Det blir det fortjeneste av.

Dette kan være en av grunnene til at 7 av 10 rørleggere sier nei til å ta en monteringsjobb der kunden kjøper alle delene. Blant de 158 rørleggersvarene i undersøkelsen FBI utførte i høst var det også noen som var åpne om fortjenestetapet.

"Dessverre er dette ikke interessant for oss, da en stor del av vår fortjeneste ligger i materialene."

"Vi har dessverre ikke tid til jobber hvor vi ikke leverer alle varer selv. Det er i grunn varesalg vi lever av."


Kjøper du deler av andre enn rørleggeren kan du imidlertid løpe en noe større risiko i forhold til å kjøpe dårlig kvalitet. Men hvis du tar noen forholdsregler så vil du kunne eliminere denne risikoen.

KVALITETSSJEKKEN:

1. Sjekk om utstyret har godkjenning fra Sintef Byggforsk. Dette gjelder spesielt armatur til kjøkken og bad. Det er ikke noe krav om godkjenning herfra, men finner du utstyret på disse listene skal du kunne være trygg på at kvaliteten er god nok.

Godkjent VVS-utstyr fra SINTEF Byggforsk

2. Sjekk om utstyret har et NRF-nummer. Det er på langt nær alt av VVS-deler som er å finne på Sintef Byggforsk sine lister, men har delene et NRF-nummer kan du anta at det er av god kvalitet. NRF-nummer har de delene som omsettes av de store grossistene som Brødrene Dahl og Ahlsell. NRF-nummerene kan også brukes i en prissammenligning da likt NRF-nummer betyr identisk produkt.

3. Sjekk om det følger med teknisk dokumentasjon på et nordisk språk. Selv om du verken finner utstyret på listene til Sintef Byggforsk eller du finner et NRF-nummer, så kan produktene fortsatt være av god kvalitet, men dette er vanskeligere for forbrukeren selv å sjekke. Som et minstekrav bør du imidlertid forsikre deg om at det følger med en form for teknisk dokumentasjon på et nordisk språk. Da vil en fagperson kunne bedømme om dokumentasjonen holder. Uten slik dokumentasjon er det vanskelig å kritisere rørleggeren for ikke å montere.

VVS-butikk

Nettbutikken VVS-kupp selger kun utstyr som har NRF-nummer.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

PRISSJEKKEN:

4. Sjekk prisene til flere rørleggere. Be dem om å gi et pristilbud både på arbeid og på deler. Gi beskjed om at du vurderer å kjøpe inn deler selv.

5. Sjekk om rørleggerne er villige til å montere deler de ikke selger selv. Mange rørleggere vil si nei til dette. Noen vil kunne si at de kan montere innredning og utstyr som et dusjkabinett eller et blandebatteri, men ikke rørdeler. Andre vil kunne si at de kan montere alt som kunden selv kjøper så lenge det følger med nødvendig dokumentasjon.

6. Sjekk om timeprisen til de som vil montere deler du selv kjøper øker som følge av dette. Mange rørleggere som har blitt avhengige av fortjenesten på delene, er åpne om at de øker timeprisen som kompensasjon for den tapte fortjenesten på deler. Dette bør de kunne opplyse om før en arbeidsavtale inngås.

7. Sjekk alt dette opp mot det store regnestykket. Da vil du se om det lønner seg å velge en rørlegger som gir en totalpakke på arbeid og deler eller om det vil lønne seg å velge en rørlegger som er villig til å montere deler du selv kjøper.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.