Normal

Musiker og lysmann

Jeg stod i et mektig krysspunkt mellom liv og død. Dynamikken slo inn i ”brakkvannet” av sjelelivet og utløste noe som gikk langt tilbake i livet mitt, sier Geirr Lystrup.

Geirr Lystrup
Foto: Joar Elgåen / NRK

Da Geirr Lystrup sang en egenkomponert salmelignende sang i sin onkels begravelse, skjedde det noe med han. Han drog rett hjem og skrev flere. Dette skjedde for 10 år siden.

Nå har Geir Lystrup gitt ut platen Lysmannen som også er en forestilling om en elektriker som kommer inn i et mørkelagt kirkerom og søker etter feil med lyset i Guds hus. Etter hvert begynner Lysmannen også å søke inn i seg selv.

Lystrup mener at noe av grunnen til at disse salmene ”dukket opp” henger sammen med at han er sønn av kunstnerpresten Sigmund Lystrup.

Som gutt satt Lystrup i kirkebenken i Vinje kirke og hørte sin far holde prekener.

Kanskje har noe av den stemningen og de ordene han hørte i kirken blitt liggende brakk, undrer Lystrup. Og Lysmannen har gitt han en mulighet til å ta pulsen på sitt eget indre rom og dagens folkekirke.

Hør om lysmannen Geirr Lystrup

Lysmannen
Foto: www.lystrup.no/Bente Geving

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.