Munnskyllevann kan være skadelig

Ny forskning viser at stort forbruk av munnskyllevann kan ha en helseskadelig effekt. Nå oppfordrer tannlegene til å kutte ned på bruken.

Tannpuss

Tannlegene anbefaler en god tannpuss i stedet for utstrakt bruk av det potensielt skadelige munnskyllevannet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Munnskyllevann har blitt sett på som et viktig middel for å holde munnhelsen frisk, men nå kan det vise seg at sannheten er en annen. Munnskyllemidler inneholder antibakterielle stoffer, og et for stort inntak av disse kan føre til at man utikler resistens overfor antibiotika.

Overforbruk av antibiotika har ført til at resistens er i ferd med å bli et stort helsemessig problem. Hvis kroppen utvikler immunitet mot antibiotika, er konsekvensen at det blir vanskeligere å bekjempe infeksjoner og sykdommer.

Tannlegene advarer

Forskningsresultatet ble presentert på et årsseminar for danske tannleger, og det er den norske professoren og tannlegen Anne Scheie som har stått i bresjen for rapporten.

På generelt grunnlag mener Scheie at man bør unngå å bruke munnskyllemiddel. Dette synet støttes nå også av den danske tannlegeforeningen.

– Jeg vil ikke anbefale at man bruker det hver dag, sier underdirektør i den danske tannlegeforeningen, Ole Marker til DR.

– Normale, sunne mennesker trenger ikke å bruke slike produkter. I stedet bør de lære seg å bruke tannbørste og tanntråd på en bra måte. I det lange løp er dette også det billigste alternativet for pasientene, mener han.

Kun for en liten gruppe

Tannlegeforeningen gir utrykk for at bruken av munnskyllevann nærmest er en bløff, og de mener det er kun et fåtall som trenger å bruke munnskyllevann på jevnlig basis.

– Som tannlege kan jeg se at det har blitt viktigere for enkelte å passe på tennene sine. Men vi vil allikevel ikke anbefale at man skyller munnen hver dag. Det er ikke nødvendig for andre enn en veldig liten gruppe.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.