Multitasking sløver hjernen

Sitter du typisk med musikk på øret mens du oppdaterer Facebook-profilen og ser på tv? Da er du antakelig dårlig til å oppfatte flere ting på en gang.

Multitasking
Foto: Colourbox

Tv, mobil, musikkspiller og pc i en skjønn forening i sofaen - det blir stadig vanligere å bruke flere medier samtidig. Dette til tross for at multitasking ikke er en god idé hvis man vil lære noe.

All forskning viser at vi ikke kan ta imot for mye informasjon og inntrykk på en gang når vi skal lære noe nytt, som NRK Puls fortalte i fjor.

Nå viser det seg også at de som ofte forsøker å dele oppmerksomheten mellom flere informasjonskilder, faktisk er dårligere til å oppfatte flere ting samtidig enn andre, skriver Forskning.no .

Sliter med å fokusere

263 studenter ble plukket ut til den amerikanske studien. De ble inndelt i to grupper etter hvor aktive flermediabrukere de var.

Begge gruppene gikk gjennom tøffe tester av konsentrasjonsevnen.

Den første prøven skulle teste evnen til å filtrere ut unyttig informasjon. Studentene fikk se to røde rektangler sammen med ulike antall blå rektangler. Like etter fikk de se samme bilde igjen, og skulle da vurdere om de røde hadde rotert.

Resultatene viste overraskende nok at de som var vant til å bruke flere medier samtidig, klarte oppgaven dårligst.

Ikke en evne man trener opp

Gruppene fikk også vekselvis beskjed om å legge merke til tall eller bokstaver i tall/bokstav-kombinasjoner.

Også her kom multitaskerne dårlig ut. Det viste seg at de hadde problemer med å skifte fokus fra tall til bokstaver i større grad enn andre.

Konklusjonen blir merkelig nok at de som øver mye på å følge med på mange fronter, blir dårligere enn andre til nettopp dette.

Ikke bare var dette motsatt av hva man kanskje skulle tro, resultatet var også motsatt av hva deltakerne i studien trodde om seg selv på forhånd.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.