Mosjon kan gi deg ni ekstra år

For første gang har forskere påvist en kobling mellom trening og aldring på cellenivå. Trener du en halvtime per dag kan du leve lengre.

Alder

En britisk-amerikansk studie viser at den som mosjonerer minst tre timer i uken er biologisk ni år yngre i kroppen enn den som ikke trener.

– Alt peker på at vi skal fortsette å være fysisk aktive. Dette er på et cellenivå, så det er en fin markør for å si noe om aldringsprosessen, sier Linda Bergersen ved Senter for molekulærbiologi og nevrovitenskap ved universtitetet i Oslo.

Mosjon gir et lengre og friskere liv, forteller hun. Beviset finnes i den delen av cellene der aldringsprosessen foregår. En nylig publisert studie på 2400 britiske tvillinger fra 18-81 år viser dette.

– Jeg vet at jeg ikke blir yngre, men man kan kanskje utsette aldringen litt, det tror jeg på, sier en eldre herremann P2s «Sånn Er Livet» har snakket med.

Vekt ikke viktig

Det oppsiktsvekkende er at det ikke spiller noen rolle hvordan du ellers lever.

– Treningen ga samme effekt uansett om deltagerne var tunge, i forhold til røykevanene deres eller til deres sosiale status.

Fra før vet vi jo at trening har en god effekt mot diabetes, hjerte- og karsykdommer og aldersrelaterete sykdommmer.

Nå kan altså en halvtime fysisk aktivitet per dag gi deg lengre telomerer, som kan gi et lengre og friskere liv.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)