NRK Meny
Normal

Morsdag

Den første norske morsdagen ble markert i Bergen 9. februar 1919 av religiøse organisasjoner. Nå er dagen blitt en familiedag, der mødre får kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.

Til mamma
Foto: Illustrasjon - barnetegning

Her i landet feires morsdagen den andre søndagen i februar, det vil si søndag 10. februar i 2008, og søndag 8. februar i 2009.

Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner. Den er senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.

Morsdagen har etter hvert blitt en stor kommersiell høytid gjennom markedsføring av morsdagskake, morsdagsblomster og morsdagsgaver. Barnehager og skoler opprettholder tradisjonen ved å følge opp ideen om feiringen av mor, og setter barna til å lage kort og gave til mor.

Det startet i Amerika

Gratulerer med morsdagen
Foto: Illustrasjon

Morsdagen er en «hedersdag» for mødre som feires på varierende dato i forskjellige land.

Anna Maria Reeves Jarvis, en ung hjemmeværende mor fra Appalachene i Nord-Amerika, prøvde i 1858 å forbedre de sanitære forholdene med det hun kalte «Mothers' Work Days» (Mødres arbeidsdag). Hun arbeidet med kvinner for å bedre de sanitære forholdene for alle parter i den amerikanske borgerkrigen, og i 1868 begynte hun å jobbe for å forsone partene.

Inspirert av Anna Marie Reeves Jarvis' arbeid skrev Julia Ward Howe i 1870 «Mother's Day Proclamation» (Morsdags bekjentgjørelse), men greide ikke å få innført «Mother's Day for Peace» (Mors dag for fred) som en offisiell helligdag.

Anna Maria Reeves Jarvis' datter, som het Anna Marie Jarvis, kjente til både sin mors arbeid og arbeidet til Julia Ward Howe. Cirka ett år etter at hennes mor døde, holdt hun en minnesmerkning for sin mor den 12. mai 1905, og startet så å jobbe for en offisiell minnedag for mødre.

Første morsdag ble feiret den 10. mai 1908 i Grafton, West Virginia i kirken der den avdøde Anna Maria Reeves Jarvis hadde undervist søndagsskole. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i begynnelsen av 1912. I 1914 erklærte daværende president, Woodrow Wilson, den første nasjonale morsdag

Mor og karriere

Rosebukett
Foto: Illustrasjon

Morsdagen er jo ment som alle mødres hedersdag, der barna viser at de virkelig er glad i mamma med frokost på senga, blomster og kake. Og i dag skal mor slippe å tenke på husarbeid og andre hverdagslige plikter.

Men hva tenker mødre om det å være mor? Og når føler mamma at hun er på sitt beste?

Mellom himmel og jord har vært på gata i Trondheim og snakket med mødre om deres rolle som mor i 2008.

Hør om morsdag

Deler av artikkelen hentet fra Wikipedia.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.