Hopp til innhold

Mørk, sunn og slankende

Tenk deg en sjokolade som smaker godt, gjør deg mett og øker forbrenningen. Nå er den laget i Danmark.

Jente spiser sjokolade

Nå kan du faktisk kose deg med sjokolade uten dårlig samvittighet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ingrediensene i sjokoladen bestående av linfrø og chili, skal ha slankende effekt, i følge danske forskere.

– Det kunne være interessant hvis helt vanlige mennesker kunne bruke denne type sjokolade som et innslag i kosten sin og dermed spise mindre, sier professor Arne Astrup, leder for Institut for Human Ernæring ved Life på Københavns Universitet.

Han er initiativtaker til utviklingen av denne type sjokoladen.

Spis med god samvittighet

Astrup og hans forskerkollegaer har lenge forsket på fedme og forebygging av fedme. De har lenge hatt et godt øye til mørk sjokolade som inneholder det mettende fettstoffet stearinsyre, det koffeinlignende stoffet theobromin, samt koffein.

Theobromin stimulerer sentralnervesystemet ved å frigjøre adrenalin. Dette stoffet har lenge vært kjent for sin evne til å øke kroppens forbrenning, særlig hvis det blandes med chili og grønn te.

– For å få sjokoladen til å mette ekstra godt bruker vi fibre fra linfrø. Det binder også noe av fettet fra maten i tarmen. Det samme gjør innholdet av kalsium, sier Astrup.

Ingen bivirkninger

Han poengterer at universitetet har patentert bruken av linfrøfibre til denne bruken.

Desserter og søte saker til overvektige og diabetespasienter inneholder ofte stoffer som i store mengder kan ha uheldige bivirkninger.

– Det gjelder ikke ingrediensene i den nye mørke sjokoladen, påpeker han.

Han forteller at chili, linfrø og kalsium ikke har uønskede bivirkninger.

– Chili gir dessuten sjokoladen en god og lang ettersmak. Og linfrøene har en nøtteaktige aroma, sier Astrup.

Viktig med god smak

For at sjokoladen skal kunne komme inn på markedet, er det viktig at den smaker godt. Forskerne har derfor brukt lang tid på å lage en god sjokolade som alle vil kunne like.

Forsøkene har blitt gjort på de store og godt utstyrte kjøkkenene, som også huser noen av Danmarks beste kokker, og en kjøkkensjef.

– Vi har eksperimentert med å lage sjokolader i flere forskjellige former, og har endt opp med en håndfull forskjellige typer, sier Astrup.

Målte forbrenningen

Forsøkspersonene ble satt i noen spesielle forsøksrom i et døgn. De ble målt i forbrenning ved at endringer i innholdet av oksygen og karbondioksid ble registrert. I rommet var det også toaletter som analyserte personenes avføring og urin.

Studier tyder på at når man spiser mat med stearinsyrefett, vil ti prosent forsvinne ut med avføringen; hvis vi kunne øke dette til 30 prosent ved å tilsette kalsium og linfrøfibre, begynner det virkelig å ligne noe.

– Da vil man kunne argumentere for at sjokoladen kunne brukes som et slankemiddel, sier Astrup.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)