Hopp til innhold

Monsen tenker ingenting om kritikken fra Aavitsland

Lars Monsen valgte å trosse fastlegens råd ved å begynne på penicillin-kur mot det han mente var borreliose. I dag holdt han appell ved Stortinget.

- Det var som å bli torturert i en krigsituasjon, så vondt er smertene, sier Lars Monsen om borreliose-sykdommen.

Lars Monsen holdt appell under dagens Borreliose-opprør.

I fjor fortalte Lars Monsen på Lindmo at han opplevde et smertehelvete etter å ha blitt bitt av flått.

– Jeg mistenkte flått, og da prøvene kom tilbake fant de spor av borreliose, sa Monsen til NRK.no da.

Han har vært kritisk til norsk helsevesens behandling av sykdommen, og i likhet med mange andre, føler han at han ikke har blitt hørt.

– Må gjøre tester tilgjengelige for alle

I dag holdt blant annet Lars Monsen og amerikaneren, og den tidligere skogvokteren Jordan Fisher Smith appeller utenfor Stortinget.

– Jeg er så glad for å være her. Jeg kan ikke få tilbake de drøye ni årene jeg var syk, men ved å være her kan jeg hjelpe andre, sa Smith til NRK.no.

Da koordinator for demonstrasjonen, Veronica Zimmer, introduserte Smith, fortalte hun hvor grepet hun ble av å høre hans historie i dokumentaren «Under Our Skin». Hun har selv en sønn som ble syk av flått.

  • Se den utvidede traileren av «Under Our Skin» her

«Vi trenger hjelp nå», ble det ropt taktfast fra de frammøtte før Smith tok mikrofonen foran de mange oppmøtte.

Han pekte på at norske myndighetene ikke gjør nok for å kartlegge antall syke, og mente det er grunnen til det forholdsvis lave antallet borrelia-smittede i Norge.

I appellen oppfordret han helsemyndighetene til å gjøre tester tilgjengelige for alle. Og at leger også må se på flåttrelaterte sykdommer når det er vanskelig å stille diagnose.

Monsen tenker ingenting om kritikken

Tidligere i dag ble en kronikk av lege og epidemiolog Preben Aavitsland publisert på NRK.nos debattsider, Ytring. Der skriver han at «Den såkalte flåttepidemien er falsk. Smitten kommer fra Internett, ikke skogen»

(Saken fortsetter etter bildet)

Lars Monsen holdt appell utenfor Stortinget 10. mai 2013.

Under sin appell i dag, leste Lars Monsen utdrag fra mailer han har mottatt fra andre borrelia-rammede. Ifølge ham er det mange sterke historier.

Foto: Camilla Veka / NRK

Til Preben Aavitslands kritikk har Lars Monsen lite å si:

– Jeg tenker ingenting om det. Jeg fokuserer på løsninger, så det er veldig bra at det nå settes mer fokus på sykdommen, sa Monsen til NRK.no i forbindelse med appellen i dag.

Han mener det er viktig med demonstrasjoner som denne og økt fokus på sykdommen. Selv måtte han be om å bli testet.

– Det er viktig at legene vet at dette finnes i et større omfang enn folk tror. Det er på høy tid at vi får et bedre test-system i Norge. Det gjøres allerede i for eksempel USA.

Han mener fastlegene bør få økt kunnskap om for eksempel borrelia.

– Fastlegen din bør først og fremst vite hva borrelia er.

(Saken fortsetter etter bildet)

Lars Monsen og den amerikanske villmarksmannen Jordan Fisher Smith.

Lars Monsen og den amerikanske villmarksmannen Jordan Fisher Smith.

Foto: Camilla Veka / NRK

I dag har han problemer med rennende øyne, og har problemer med å lese. Han forteller at han våkner hver dag med en følelse av å ha løpt tre mil dagen før.

Monsen berømmer sin egen fastlege, men peker på at han ikke vet nok om Borrelia. Monsen dro til Norsk Borreliose-senter og fikk påvist sykdommen, og legen satte ham på Penicilin.

(Saken fortsetter etter bildet)

Mange oppmøtte utenfor Stortinget under «Borrelia-opprøret» fredag 10. mai 2013.

Mange oppmøtte utenfor Stortinget under «Borrelia-opprøret»i dag.

Foto: Camilla Veka / NRK

For Monsen var det veldig viktig å delta i dag.

– Det er mange som lider. Jeg har hatt et kort smertehelvete i forhold til andre. Jeg får mailer fra folk som har hatt smerter i 20 år. Så det er mange sterke historier. Hvis jeg kan bidra til å sette dette på kartet, så gjør jeg det.

– Jeg er overbevist om en endring, og hvis helsemyndighetene tar grep kan dette skje fort, understreker han.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Kjell Erik Øie, fortalte i dag at det skal satses på mer forskning på flått og borrelia.

Vi skal satse på mer forskning på flått og borrelia, sier statssekretær Kjell Erik Øie.

Statssekretær Kjell Erik Øie, utenfor Stortinget i dag.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)