– Jeg tror maleriet mitt henger på slottet

Rusavhengige Mohamed sendte maleriet sitt til kongen. Han trodde han skulle besvime da svaret kom.

Se hvordan Mohamed reagerte da han fikk brev fra slottet.

I dokumentarserien «Helene sjekker inn» blir vi kjent med rusavhengige Mohamed. Han bor på Dalsbergstien hus i Oslo sammen med 40 andre rusavhengige som mangler et sted å bo.

Maleri av kongen

Dette maleriet sendte Mohamed til kongen.

– Rommet til Mohamed skiller seg ut. Det er fylt med bilder som han har malt selv, sier programleder Helene Sandvig.

Mohamed er spesielt glad i å male bilder av kongeparet. Helene er med når han bestemmer seg for å sende et av bildene til kongeparet. Det er et portrett av kong Harald. Mohamed legger ved et brev der han skriver:

«Jeg er en mann fra Tunisia som ikke har det så lett. Jeg håper kongen og dronningen liker bildet og aksepterer min gave. Det betyr mye for meg.»

– Jackpot for meg

Noen måneder senere kommer det en kremhvit konvolutt til Dalsbergstien hus. Øverst i hjørnet står emblemet som betyr så mye for ham; «Det kongelige hoff».

– Jeg besvimte nesten. Jeg drømmer om at bildene mine skal henge et annet sted enn på hospitset, men jeg har aldri drømt om at det skal stå på slottet. Det er jackpot for meg, sier Mohamed.

Konvolutten har han satt i en brun bilderamme. Mohamed tar ut brevet, kysser det og ber Helene Sandvig lese høyt:

– Hans Majestet Kongen har bedt meg takke for brev og bilde som De har vært så vennlig å sende.

Mohamed med brevet fra Slottet

Noen uker etter at Mohamed sendte kongemaleriet til Slottet, fikk han et takkebrev i retur.

Foto: Heidi Odde Karstensen / NRK

Les mer: Derfor flytter NRK-programlederen hjemmefra

– Det gnistrer i øynene hans

Mohamed bryr seg lite om at det er en seniorsekretær som har undertegnet brevet. Han er overbevist om at bildet hans henger på slottet.

– Jeg tror kongen har hengt bildet på et bra sted. De har nok byttet ramme. Det var en veldig dårlig ramme, men det er et vakkert bilde, sier Mohamed.

Helene blir godt kjent med Mohamed i løpet av uken på hospitset.

Mohamed

Mohameds talent overrasker Helene.

Foto: Heidi Odde Karstensen / NRK

– Mohameds store talent som maler overrasker meg. Jeg ser hvordan det gnistrer i øynene hans når han får snakke om sin lidenskap, maling, sier Helene.

Nye kunstprosjekter

Mohamed forteller om hvordan han tok gale valg for noen år tilbake – og at han sliter med å komme på rett kurs.

– Det er mange blindveier. Et helvete. Narkotika er den farligste sykdommen som finnes.

Mohameds kunstnertalent imponerer ikke bare Helene.

– Det er sjelden at vi har noen med et så unik talent. Mange beboere skryter av Mohamed, og de er stolte på hans vegne, sier miljøarbeider Rune Stavnes.

Nå har Mohamed begynt på et nytt kongelig bilde. Denne gangen et bryllupsbilde. Han drømmer om at maleriet en dag skal stilles ut, eller best av alt; at han skal få se det henge på slottet.

Mohameds nye prosjekt

Mohamed viser Helene sitt nye kunstprosjekt.

Foto: Heidi Odde Karstensen / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.