NRK Meny
Normal

Moderat fysisk aktivitet er bra nok

Støvsuging er like effektivt som spinning hvis du vil passe på hjertet, viser ny studie.

Mann som støvsuger rødt teppe.

Støvsuging og andre typer husarbeid kan beskytte deg mot hjerte- og karsykdom.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Her er en gladmelding til alle som ikke klarer å presse inn en hard treningsøkt hver dag: Moderat fysisk aktivitet to til tre ganger i uka er nok for å forebygge hjerteinfarkt, blodpropp og hjerneslag, ifølge en ny studie publisert i forskningstidsskriftet Circulation.

Og med moderat aktivitet menes blant annet sykling, husarbeid, hagearbeid og gange, skriver Dagens Medisin. Dataene er hentet fra hele 1,3 millioner kvinner i alderen 50 til 64 år i Skottland og England.

Portrett av Sidsel Graff-Iversen

Lege og seniorforsker Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Hanne Tharaldsen / Folkehelseinstituttet

– Dette er en stor og tung studie. Den viser tydelig at det er stor forskjell på ingen aktivitet og litt fysisk aktivitet, sier seniorforsker Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Forbausende

Studien viser at de som driver med moderat fysisk aktivitet to til tre ganger i uken er like godt beskyttet mot hjerte- og karsykdommer som de som trener fire til seks ganger i uken.

– Det er forbausende. Tidligere forskning tyder i retning av at mer trening er bra, men den er som regel gjort på yngre personer og menn, sier Graff-Iversen.

Hun mener likevel hovedresultatet kan overføres til andre aldersgrupper.

– Ja, særlig dette med fordelen av å trene noe, i forhold til ingenting. Men man kan stille spørsmål ved om at det ikke er ytterligere gevinst ved å trene mer. Hos eldre kan det være sykdommer som gjør at de ikke har fordel av å trene veldig ofte, sier hun.

Variasjon

Du bør heller ikke begrense deg til bare støvsuging og hekkeklipping hvis du vil sikre deg mot sykdom, mener Sigmund Alfred Anderssen, leder i Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole.

– Denne studien ser på hjerte- og karsykdom. Det finnes andre store sykdomsgrupper som kreft og diabetes der vi ser at jo mer trening, jo bedre, sier Anderssen til NRK.no.

Professor Sigmund Alfred Anderssen ved Norges idrettshøgskole.

Professor Sigmund Alfred Anderssen ved Norges idrettshøgskole.

Foto: Andreas B. Johansen

Mye forskning viser at man må opp i en viss intensitet for å oppnå god helseeffekt, ifølge Anderssen. Myndighetenes anbefaling er å drive moderat fysisk aktivitet, som for eksempel rask gange, rundt 25 minutter om dagen, eller å trene med høyere intensitet 75 minutter i uka.

Variasjon er nøkkelen.

– Hvis du klipper hekken hver dag er det bra for overarmsmuskulaturen, men det stimulerer ikke hjertet i særlig grad. Det hjelper hvis du i tillegg støvsuger, klipper plenen og går en tur, sier Anderssen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.