NRK Meny
Normal

Sjekk ditt «nye» kontonummer

Du trenger bare mobilen. Kontonummeret ditt blir noe bare bankene holder styr på.

Mobiltelefon og mobilnummer

MOBIL: Mobilnummeret ditt blir i langt større grad ditt kontonummer og kontaktpunkt med banken.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Mobilen er allerede i ferd med å bli din viktigste plattform når det gjelder bank. I dag har man betalingstjenester som Vipps, MobilePay, Snapcash og Mcash på mobilen, og man trenger kun et mobilnummer for å gjøre opp med hverandre.

Andre Hoff

ALIAS: Mobilnummeret vil ta mer og mer over, forklarer Andre Hoff i Bits.

Foto: Bits

– Vi ser for oss at kontonummeret ditt i stor grad vil kunne erstattes av bruk av alias, forteller Andre Hoff, fagsjef i Bits, som er finansnæringens infrastrukturselskap.

Kontonummer – hva er det?

Hoff som jobber med utviklingen av digitale fellesløsninger forteller at flere og flere av funksjonene i bankhverdagen vår skjer på den mobile plattformen.

– Det er mobilnummeret som gjelder og som blir ditt nye alias, konstaterer han.

I praksis vil det bety at mobilnummeret registreres som ditt prefererte alias og at kontonummeret bare vil være et nummer som bankene holder orden på i bakkant. Utover det vil du verken trenge å huske eller bruke kontonummeret i forbindelse med betalinger. Du vil identifisere deg gjennom mobilnummeret ditt.

– Barna våre kommer i liten grad til å bry seg om et kontonummer. Det vil det ikke være noen grunn til, konstaterer Hoff.

Ingen ting tyder på at du vil kunne ta med deg kontonummeret når du bytter bank. Men det er heller ikke nødvendig, for det er mobilnummeret som gjelder, forklarer Hoff.

Enklere for deg

Jan Digranes

BLIR IKKE MED: Det er lite som tyder på at kontonummeret ditt blir med når du bytter bank, sier Jan Digranes i Finans Norge.

Foto: CF Wesenberg

Mange forventer at kontonummeret snart vil følge deg når du bytter bank, slik man har sett mobilnummeret gjøre. Men det er lite som tyder på at det vil skje.

– Hvis man skulle tatt med seg kontonummeret, blir det som at man skulle tatt med seg gateadressen når du bytter bolig, forklarer Jan Digranes, direktør i Finans Norge.

Årsaken er at blant annet at kontonummeret er sentralt i rutingen av betalingstransaksjoner mellom bankene, samtidig som det benyttes når bankene skal gjøre opp seg imellom. Det ville være svært krevende og kostbart å endre på dette.

At mobilnummeret benyttes som et alias for kontonummeret vil kunne gjøre et bankbytte noe enklere for deg.

– Det jobbes med løsninger som gjør at betalinger til ditt gamle kontonummer dirigeres til ditt nye kontonummer. Løsningen vil også kunne gi muligheter for at de som betaler til deg kan gjøre seg kjent med at du har byttet kontonummer, forklarer Hoff.

Han understreker samtidig at utviklingen her er strengt regulert av både juss og personvern. Men han er overbevist om at vi i nær fremtid vil se løsninger som vil komme forbrukeren til gode.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.