Mister 8000 duppeditter på flyplassen

Nå er det høysesong i hittegodsen på Oslo Lufthavn. I fjor mistet folk mer enn 8000 nettbrett, mobiltelefoner og datamaskiner. Mye blir aldri hentet.

Fra hittegodskontoret på Oslo Lufthavn

Noen av mobiltelefonene og nettbrettene der eierne er identifisert.

Foto: Tor Risberg / NRK

En urne med asken fra en avdød ble tidligere denne måneden gjenglemt i sikkerhetskontrollen på Gardermoen.

– Urnen skulle til Sverige, og ble heldigvis hentet hos oss etter hvert, sier Torbjørn Weisæth til NRK.no. Han er teamleder hos AB Solutions som driver flyplassens hittegodskontor.

Bunader, motorsag, krykker og gåstoler. Det mangler ikke på spesielle gjenstander folk roter bort før eller etter flyturen.

– Vi har blant annet fått inn en koffert stappfull av sexleketøy. Eieren hentet den igjen med den største selvfølge. Det er mer vanlig at kofferter kan inneholde én eller to slike morosaker, forteller Weisæth.

– Omtrent en gang i måneden glemmer noen igjen rullestol. Og en sjelden gang iblant gebiss eller beinproteser, sier han.

Store verdier

Torbjørn Weisæth

Teamleder Torbjørn Weisæth med et hav av gjenglemte bæreposer. Mesteparten er taxfree-varer. I tillegg kommer alle posene som glemmes igjen innenfor sikkerhetskontrollen. De havner hos Tollvesenet.

Foto: Tor Risberg / NRK

Likevel er omfanget av elektronikk kanskje det mest bemerkelsesverdige. I fjor havnet hele 8008 nettbrett, mobiltelefoner og datamaskiner på Gardermoens hittegods. Mer enn halvparten av dem blir aldri hentet igjen (se faktaboks).

Bare når det gjelder gjenglemte iPad´er og Mac´er anslår teamlederen den samlede verdien til henholdsvis 12 og 9 millioner kroner i fjor.

På hittegodskontoret blir alle gjenstander liggende i seks uker. Hvis eieren ikke melder seg, blir tingene overlevert til politiet som tar vare på dem i ytterligere seks uker.

– Deretter blir alle personsensitive gjenstander som datamaskiner, nettbrett, mobiler og bankkort destruert. Resten blir auksjonert eller gitt bort, forteller Weisæth.

Politikere og "faste kunder"

"Nye" gjenstander på vei inn til hittegodskontoret på Gardermoen

Her trilles 'fangsten' inn fra de siste to timene da NRK.no var på besøk: fire datamaskiner, to mobiler, ett nettbrett (pleier å være fler) samt en veske med smykker.

Foto: Tor Risberg / NRK

Folkene på hittegodsen har også det de kaller "faste kunder".

– Enkelte har en påfallende tendens til å miste noe gjentatte ganger. Det hender at vi hilser på hverandre som gamle kjente, sier Weisæth.

Torbjørn Weisæth med gåstol og krykke i hittegodsen på Gardermoen

Torbjørn Weisæth med gåstol og krykke som nettopp er kommet inn til hittegodskontoret.

Foto: Tor Risberg / NRK

Hans erfaring er at professorer og lærere kan være en smule mer distré enn folk flest.

– For eksempel han som mistet alle eksamenspapirene til studentene sine. Han var naturlig nok temmelig fortvilet. Men dessverre ikke det eneste eksempelet, sier Weisæth.

Heller ikke toppolitikere er ukjente gjester på hittegodskontoret.

– Statsråder og stortingsrepresentanter glemmer dokumenter, nettbrett og mobiltelefoner ganske ofte. Kanskje fordi de reiser mye. Men de får ingen særbehandling hos oss, sier Weisæth. Og legger til at ingen av de politiske partiene roter mer enn de andre, i hvert fall ikke når det gjelder dette.

– Husk serienummeret

Torbjørn Weisæth har noen gode råd til flypassasjerene.

– Merk kofferten bedre! Det gjør jobben mye lettere for oss hvis den blir gjenglemt. Du bør også notere serienummeret på verdifull elektronikk. Og god tid er viktig. De som stresser mest, mister mest, sier han.

På nesten hver eneste flytur gjenglemmes gjenstander som havner på hittegodsen. Har du mistet noe på Gardermo-turen, kan du sjekke her om det er funnet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)