NRK Meny
Normal

Mink gjorde måke til husdyr

Måkeparet følte seg forfulgt. Nå hekker de i bedet under soveromsvinduet.

Fiskemåke på reir
Foto: Jørn Nordli / NRK

Den har forsøkt både en og to ganger. Men hver gang gikk det galt. Enten tok minken eggene eller så tok den de nyklekte ungene. Fiskemåka søkte etter tryggere hekkeplass og havnet til slutt i et blomsterbedd rett under soveromsvinduet.

Se i NRK Nett-tv: Fiskemåke hekker i bedet

Minken er en effektiv tjuv når den er på raid blant reir og nyklekte unger. Den kan også overliste voksne fugler som ligger på eggene. Derfor er den en fryktet fiende for sildemåka på Narestø mellom Tvedestrand og Arendal.

Se og les også:

Måka hadde mistet både egg og kyllinger til minken og søkte stadig nye plasser i håp om å slippe unna. Og frykten for minken gjorde at hun søkte til folk.

Nå ligger hun og ruger på tre egg i blomsterbeddet til Berit og Kåre Bjørn Imeland helt inn til husveggen.

Hun blir stadig mer tillitfull, forteller de to huseierne. Nå kan de passere rett forbi reiret hennes uten at hun letter. Og de hjelper til med å vokte over eggene og sildemåka så godt de kan.

Hvis de hører uro blant fuglene om natta, står de opp og sjekker at alt er i orden med måka «deres». Foreløpig har det gått bra, men minken er fortsatt i nærheten.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.