NRK Meny
Normal

Min bil er lastet med...

Det er potter, jord, blomster, grener, en redningsvest, gjødsel, litt vann og en ekstra jakke i bilen min. Egentlig hadde jeg trengt en lastebil!

Mette Stensholt Schau
Foto: Per Foss / NRK

Min kjære har vurdert om ikke jeg trenger en ny bil. Det er hans departement å tenke på familiens bilpark.

Jeg er ikke så opptatt av sånt. Han har kikket på en liten og hendig konebil til meg, av den smarte bybilsorten. Sånn som får plass på de små parkeringsplassene man er tilgodesett med i parkeringshus og lignende trange steder. En veldig fin bil og splitter ny!

Men så kom altså vårværet og med den en boblende arbeidslyst. Nå graves og plantes det over en lav sko. Det er potter som skal hentes, planter som skal fraktes og jord som skal kjøres hjem hver eneste dag. Noe skal med ut på opptak til Grønn glede.

– Skal du ha dem inn i setene, spurte en forfjamset dame på hagesenteret. Da hadde jeg plukket ut fem store potter som skulle med hjem og ut på jobb. De var litt sølete under og keramikken avga et hvitt og gult støv på setetrekkene.

– Jada, svarte jeg og dyttet og løftet og truet dem inn under bagasjelokk og opp i setene. Det gikk fint det!

Det er så mange rare ideer oppi hodet mitt om dagen, så stadig er det noe nytt å frakte. I kveld har jeg vært ute og hentet inn nedkappede trær... Jeg oppdaget nemlig et felt som var hugget ned langs en sykkelsti og der hadde det vokst bjerk og bøk som bare var to-tre meter høye. Disse tynne trærne ga meg ideen til å lage en stor dekorasjon i de digre pottene, som jeg fraktet hjem på tirsdag i forrige uke. Så jeg dro ut en litt sen kveldstime og klippet de tynne stammene reine for kvist og stappet dem inn i bilen. Det ble en 20 stykker som stakk ut bak bilen.

Kvister i bagasjerom på bil
Foto: Mette Stensholt Schau

Jeg gjør sånt om kvelden, for jeg er litt flau over det jeg driver med. Jeg vil helst ikke bli sett på slike utflukter. Da må jeg jo forklare hva jeg skal med disse lange, tynne stammene. Og det er jeg ikke helt klar for ennå.

– Ikke bli fornærmet, sa min kjære, da han så lasset som stakk ut. Forundret kikket jeg opp fra kvist og kvast. Hva kom nå?

– Du kan ikke ha en ny bil, du. Du trenger egentlig en gammel pick-up, kom det fra bilansvarlig ektemann. Og han har jo helt rett. Jeg ble ikke fornærmet.

Jeg fikk bare en ny idé! Nå trenger jeg sand...

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.