Mikromyten

Er mat fra mikrobølgeovnen mindre sunn enn annen mat?

Mikrobølgeovn
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Mikromat, det er kanskje ikke det du lager når det skal være næringsrikt og sunt. Men hvorfor ikke? Er det faktisk sånn at mikrobølgeovnen er et usunt alternativ - eller kan det hende at det faktisk er motsatt?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Generelt kan vi si at rask oppvarming er bedre enn lang oppvarming, sier mikrobiolog Jan Thomas Rosnes ved Norconserv AS, som forsker på varmebehandling av mat.

- All litteratur viser at kortere varmebehandling bevarer næringsstoffene i maten bedre, fortsetter han.

Hva skjer i mikrobølgeovnen?

Når man koker mat i en kjele, settes molekylene i maten i bevegelse i en langsom prosess. Bevegelsene forårsaker varme og sprer seg sakte.

I mikrobølgeovnen blir molekylbevegelsene satt i gang av mikrobølger som treffer fra alle sider og når dypere inn i maten. Derfor går oppvarmingen mye raskere. Man sparer også strøm, og kan varme opp samme produktet med bare 1/4 av energien.

Mikrobølgene trenger gjennom glass, plast og papir, men reflekteres av metall. Derfor kan man varme opp mat i egnet emballasje uten at emballasjen blir like varm som maten. Et metallgitter i ovnen stanser mesteparten av strålene fra å slippe ut i rommet.

Ikke farlig i det hele tatt?

Det blir hevdet fra noen hold at mikrobølgemat virker uheldig på kroppen, men dette bør man ta med en stor klype salt.

- Jeg er ydmyk for andres meninger, og man bør jo ha en sunn skepsis. Men så langt finnes det ikke seriøs forskning som tyder på at mikrobølgemat er farlig, sier Jan Thomas Rosnes.

Næringsmiddeltilsynet er også klare i sine anbefalinger: Ut fra det vi har av forskning nå, kan vi si at oppvarming i mikrobølgeovn ikke fører til at det dannes flere skadelige stoffer enn ved vanlig oppvarming. Men ved all steking, baking og grilling kan det oppstå kreftfremkallende stekemutagener. Oppvarming i mikrobølgeovn er en skånsom metode i så måte.

Slik lager du mat i mikrobølgeovn

  • Les bruksanvisningen nøye.
  • Bruk de forskjellige styrkene. Full styrke er sjelden optimal metode.
  • For å bli kvitt skadelige bakterier i maten, må temperaturen opp i 75 grader i alle deler av maten. Rør i maten underveis, la den gjerne hvile litt etter oppvarming, slik at varmen fordeler seg jevnt.
  • Skal du varme mat fra frossen tilstand, gjør det i to trinn. Tin først og la retten hvile like lenge som du tinte. Deretter kan du varme opp.
  • Stå for sikkerhets skyld ikke helt oppi mikrobølgeovnen når den er i bruk. Det vil alltid være noe stråling rundt ovnen.

Les mer:

Faktaark: Tilberedning av mat i mikrobølgeovner (Næringsmiddeltilsynet)

Ny mikrometode (Norconserv)

Electromagnetic fields & public health: Microwave ovens (WHO)

Microwave cooking and nutrition (Harvard Med School)

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.