NRK Meny
Normal

Mercedes er mest driftssikker

Mercedes er det mest driftssikre bilmerket på norske veier. Flere av Toyotas modeller kommer overraskende dårlig ut i NAFs registrering av nødstopper.

Video Fiskere kjøper Mercedes

Mercedes er det bilmerket som mest sjelden trengte NAF-assistanse i fjor.

Foto: Nyhetsspiller

Mercedes E-klasse, Suzuki Vitara og Audi A4 er de bilmodellene som mest sjelden trenger assistanse fra NAF på norske veier.

Renault Laguna, Saab 9-3/9-5 og Ford S-MAX har flest tekniske feil.

I fjor rykket NAF ut nesten 100.000 ganger for å assistere medlemmer som opplevde at bilen stoppet på grunn av teknisk feil.

Basert på hver femte av disse assistansene har bilistorganisasjonen nå laget en stoppstatistikk.

– Med den ønsker vi å gi forbrukerne en pekepinn på om visse bilmerker og modeller stopper mer enn andre under norske forhold, sier NAFs kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen.

Nesten 40 prosent av nødstoppene handler om feil med batteri og elektrisk anlegg.

Motorfeil som for eksempel dårlig oljetrykk, ulyder eller avslitt motorfeste utgjør knapt 28 prosent av hjelpebehovet, etterfulgt av problemer med tenningen (13 prosent).

Alder og kjørelengde

Jan Ivar Engebretsen, NAF

Nesten 100.000 ganger i året ringer NAF-medlemmer for å få assistanse. Resultatet av stoppstatistikken er delvis overraskende, mener NAFs kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen.

Foto: NAF

NAF har vektet resultatene for kjørelengde, bilenes alder og antall kjøretøyer av de aktuelle modellene.

– På den måten kan vi se om enkelte modeller er mer utsatt for stopp langs veiene enn andre, sier Jan Ivar Engebretsen.

Statistikken omfatter biler produsert i årene 2000 – 2008. Nyere kjøretøyer er ikke tatt med, fordi mange av dem selges med mobilitetsgaranti som reduserer behovet for hjelp fra NAF. Veihjelp til forsikringsselskapene er heller ikke tatt med.

Totalt sett kommer Mercedes aller best ut blant merkene på den nye NAF-statistikken. Deres E-klasse topper oversikten som den mest feilfrie modellen.

Mercedes B-klasse er nummer fem, mens C-klasse havner midt på treet som nummer 24 av de 48 bilmodellene i oversikten.

Toyota overrasker

Toyota Yaris

Toyota Yaris er blant modellene med dårligst driftssikkerhet, ifølge NAFs oversikt.

Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP

Også storselgeren Toyota har ord på seg for å være et bilmerke med god driftssikkerhet.

Derfor er NAF overrasket over at dette merket kommer dårlig ut på fjorårets statistikk.

Bare tre konkurrenter gjør det dårligere enn den populære småbilen Toyota Yaris, som er blant modellene med hyppigst nødstopp (nummer 45 på stopplisten).

Toyotas RAV4 og Corolla plasserer seg som henholdsvis nummer 31 og 33.

NAF understreker at noen biltyper brukes mye til småkjøring, noe som oftere gjør dem mer utsatt for startproblemer fra batteri og strøm.

– Det kan være en forklaring på at småbilen Toyota Yaris gjør det overraskende dårlig når det gjelder nødstopp, sier Jan Ivar Engebretsen til NRK.no.

Avensis er den minst utsatte Toyota-modellen, ifølge NAFs statistikk. Med en 13. plass kommer den bedre ut enn Toyota Auris som er nummer 20 av de 48 modellene som omfattes av oversikten.

Hyundais modeller tar en samlet jumboplass på statistikken over bilmerker, med Saab og Renault på plassene foran.

– Ledende kvalitetsrykte

Informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen.

Toyotas informasjonssjef Espen Olsen stiller seg avventende til NAFs stoppstatistikk.

Foto: Toyota Norge

– Vi har ikke hatt tilgang til detaljer om hvordan undersøkelsen er gjennomført og tolket. Derfor kan vi ikke gi noen god forklaring på plasseringen, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge i en kommentar til NRK.no.

– Vår oppfatning er at Toyota har biler med ledende driftssikkerhet, basert på et ledende kvalitetsrykte over hele verden opparbeidet over mange år.

– De fleste andre undersøkelser med millioner av biler fra andre land, for eksempel fra tyske TÜV og Dekra, plasserer Toyota i toppen når det gjelder kvalitet og driftssikkerhet, sier Olsen.

Flinke eiere

Dette er første gang NAF lager en statistikk over nødstopper som konkret viser til bilmerker og modeller. Men oversikten sier ingenting om hvilke faktorer som gjør at bilene trenger assistanse.

Det kan for eksempel hende at eierne av enkelte bilmerker er flinkere til å vedlikeholde bilen enn andre.

Det er også mulig at vedlikeholdsprogrammene kan slå ut forskjellig mellom ulike bilmerker. Statistikken sier heller ingenting om hvor alvorlige de tekniske feilene var, eller hvor mye de belastet eiernes lommebøker.

Dette er de mest driftssikre bilmerkene:

 1. Mercedes
 2. Audi
 3. Suzuki
 4. Mitsubishi
 5. Mazda
 6. Subaru
 7. VW
 8. Skoda
 9. Ford
 10. Nissan
 11. BMW
 12. Honda
 13. Volvo
 14. Toyota
 15. Opel
 16. Peugeot
 17. Citroen
 18. Renault
 19. Saab
 20. Hyundai

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.