NRK Meny
Normal

Mer sex til gutter som vokser fort

Desto fortere en gutt legger på seg de første seks måneder av livet, desto mer sex får han som voksen.

Summer love

Guttebarn som vokser fort kommer tidligere i puberteten og har mer sex tidlig i 20-årene enn andre.

Foto: Colourbox

Størrelsen spiller kanskje likevel en rolle. En studie av mer enn 700 filippinske menn viser at de som la på seg mest som babyer også ble større som voksne og fikk flere seksualpartnere.

De vokseglade guttebarna kom tidligere i puberteten, og i begynnelsen av 20-årene var de sterkere, høyere og hadde mer testosteron i blodet enn andre. Det rapporterer tidsskriftet Science’ nyhetsservice ScienceNOW.

Studien er utført av en forskergruppe fra Northwestern University i Chicago, USA.

Les også: Slurver med vitaminer til spedbarn

Les også: -Norske spedbarn fullammes ikke nok

Tilpasser seg miljøet

Ifølge forskerne blir utgangspunktet for seksuell aktivitet faktisk lagt allerede som foster. Mors kost under graviditeten påvirker nemlig barnets stoffskifte og fysiologi.

Velfødde mødre får også barn som er større og vokser fortere, mens barn av underernærte mødre er mindre og vokser saktere.

En av forskerne bak studien, biologen og antropologen Christopher Kuzawa, sier at guttene tilpasser seg miljøet de fødes inn i;

- De som får brystmelk fra velfødde mødre, «lærer» fra hormonnivået og næringen i melken at de lever i en verden rik på mat. De krever flere kalorier og bruker store krefter på å øke veksten. I neste omgang kommer de i puberteten og begynner å reprodusere tidligere, sier han til ScienceNOW.

- Barn av mødre med mindre næring sparer derimot på ressursene, for på den måten å sikre overlevelse i en verden med begrenset tilgang på mat.

Les også: Genene påvirker kroppsfasongen

- Kan skyldes gener

Enkelte forskere mener imidlertid barna også kan være genetisk disponerte for å utvikle seg i en bestemt retning.

Evolusjonsbiolog Peter Ellison ved Harvard University mener forskerne ved Northwestern University ikke har bevist at guttenes raske vekst er et resultat av tidlig miljøpåvirkninger.

- Vekstforskjellene kan også reflektere nedarvede gener som påvirker hvor sensitive ulike gutter er til testosteron, sier Ellison.

- Like fullt er dette veldig verdifulle funn, som oppfordrer til nye innfallsvinkler. For eksempel vil det være interessant å teste testosteronnivået hos nyfødte og deretter følge vektøkningen.

Studien er nylig offentliggjort i nettutgaven av tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.