Mer kviser med lite grønnsaker

Jenter som ikke spiser grønnsaker daglig, har 40 prosent mer kviser. Det viser en ny norsk studie.

Kviser

Rå grønnsaker kan redusere kviseplagene, viser ny norsk studie.

Foto: Martin Kierstein / Colourbox

At mat til en viss grad henger sammen med hvor ille kvisene er, vet de fleste som har vært tenåringer en gang.

Men ofte er det den "gode" maten man skal unngå, som sjokolade og potetgull. Nå viser det seg at grønnsaker kan ha en betydelig positiv effekt, og spesielt rå grønnsaker, skriver Dagens medisin .

Det kommer fram i en studie av 3775 Oslo-ungdommer i alderen 18-19 år. Studien er ledet av hudlege Jon Anders Halvorsen.

Et mystisk fenomen

Årsaken til kviser er ifølge Halvorsen uklar. Vi vet at de oppstår når utførselsgangene for talg i huden tettes, men ikke nøyaktig hvorfor det skjer. Noe av årsaken kan være genetisk.

Ifølge studien har hver syvende gutt i denne alderen akne, og hver åttende jente har plagen.

Risikoen for å utvikle kviser dobles ved psykiske plager hos jentene. Også for gutter er det en sammenheng her, men den er ikke like sterk.

Ut fra spørreskjemaene konkluderer forskerne med at både kosthold og pyskiske plager har en sammenheng med utviklingen av kviser, men det er uklart hva som er forholdet mellom disse to elementene. For eksempel kan det tenkes at kostholdet påvirkes negativt av psykiske plager.

Frikjenner brus

Rå grønnsaker er det eneste kostholdselementet som ifølge denne studien kan se ut til å ha en betydelig innvirkning på kviser. Men også andre deler av kostholdet kan ha en effekt.

For eksempel fant forskerne en viss sammenheng mellom sjokolade og godteri og problemer med kviser, men funnene var ikke signifikante.

Resultatene kan også tyde på at fet fisk kan ha en viss positiv effekt.

Brus, saft, alkohol og røyking ser ifølge denne studien ikke ut til å ha noe å si for utviklingen av kviser.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)