Hopp til innhold

Mener Tinder bryter norsk lov

Direktør i Forbrukerrådet fant igjen personopplysningene sine selv om Tinder-kontoen var slettet. Nå klages appen inn for lovbrudd.

Finn Myrstad på Tinder

Selv om Forbrukerrådets Finn Myrstad slettet profilen sin på datingappen Tinder, var alle data og bilder tilgjengelige da han opprettet en ny konto.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

Mange apper bryter det norske og europeiske lovverket om personvern, mener Forbrukerrådet.

I samarbeid med SINTEF er noen av de mest populære utenlandske appene på områdene dating, helse og sosiale medier, samt noen norske apper, undersøkt.

Ingen av de 20 mobilappene informerer om hvilke andre tjenester de eventuelt deler brukernes personopplysninger med.

Hos flere er det også uklart om persondata faktisk blir fjernet når man sier opp kontoen sin eller sletter appen.

– Sensitivt innhold

Som et ledd i undersøkelsen opprettet Forbrukerrådets fagdirektør Finn Myrstad en profil på datingappen Tinder. Etter en stund slettet han kontoen. Likevel var alle data og bilder tilgjengelige da han opprettet en ny.

– Datingsapper har sensitivt og svært privat innhold. Mens mange regner med å bli på Facebook hele livet, brukes ofte datingtjenester i begrenset tid. Da må man forvente at dataene slettes når man melder seg ut. Men slik er det altså ikke, sier Myrstad til NRK.no.

Som standard har Tinder tilgang til alle bildene du måtte ha på Facebook, ifølge Forbrukerrådet.

– Undersøkelsen viser også at innholdet du legger ut på Tinder kan brukes til hva som helst uten tidsbegrensning, sier Myrstad.

Forbrukerrådet klager nå Tinder inn til Forbrukerombudet for brudd på markedsføringsloven om urimelige avtalevilkår. Samtidig melder de saken til EU-kommisjonen og amerikanske myndigheter.

– Tar seg til rette

Gisle Hannemyr

Personvern er viktig for å ivareta folkets ytringsfrihet, sier Gisle Hannemyr.

Foto: NRK

– Det er bekymringsfullt når amerikanske selskaper tar seg til rette og bryter norsk lov. Lover er ikke frivillige å følge og er der av en grunn, sier Gisle Hannemyr, dataekspert og forsker ved Universitetet i Oslo.

Han er også kritisk til hvordan noen app-selskaper utnytter personopplysningene. Hannemyr trekker fram at Ytringsfrihetskommisjonen har uttalt at personvern er viktig for å ivareta folkets ytringsfrihet.

– Uklare vilkår

– Veldig mange av appene vi har undersøkt får stryk når det gjelder personvern og rettigheter og den tilliten brukerne bør forvente, sier Myrstad.

Forbrukerrådet mener også at avtalevilkårene hos mange apper er uklare, lite tilgjengelige og dessuten svært lange. 13 sider er den gjennomsnittlige lengden.

– Nesten like omfattende som en doktoravhandling, sier Finn Myrstad.

Vil ikke skremme

– Hensikten med undersøkelsen er ikke å skremme forbrukerne, men å skape økt bevissthet om hva de takker ja til, sier Finn Myrstad.

Samtidig ønsker Forbrukerrådet å presse app-tilbyderne til å lage mer forbrukervennlige løsninger med bedre og mer oversiktlige vilkår.

I en kommentar fra Tinder skriver selskapet at de er forpliktet til å beskytte brukerne gjennom gode og pålitelige retningslinjer for personvern.

– Vi gjør alt vi kan for å overholde alle lokale og nasjonale forskrifter om blant annet personvern. Vi gjør alltid en vurdering hvis og når myndigheter er bekymret for personvernet, og gjennomfører nødvendige endringer dersom det er aktuelt for brukerne, skriver Tinders visepresident Rosette Pambakian i en e-post til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)