Mellom bakkar og kratt

Hva skjer med det norske landskapet når hender som rydder og dyr som beiter blir færre? Norge gror igjen, og det har konsekvenser for både mennesker og dyr.

Kratt!
Foto: Oscar Puschmann

I fjor ble hele 1400 gårdsbruk lagt ned, og det er nå i underkant av 50 000 aktive jordbruksbedrifter igjen her i landet. Når landskapet hverken brukes eller ryddes, gror det ubønnhørlig igjen. Hva har dette å si for oss - som turgåere eller bilister, og ikke minst for naturens mange dyr og planter?

Vi ble med Oscar Puschmann ut i krattet i Ås i Akershus får å få noen svar. Han er landskapsgeograf ved Norsk institutt for skog og landskap, og står i spissen for fotoutstillingen Tilbakeblikk. Til den har han samlet gamle fotografier av ulike steder i Norge, og reist land og strand rundt for å ta nye bilder på de nye stedene. Gjengroinga er slående.

Hvis du ønsker å se noen av disse bildene, kan du følge lenken "Norge gror igjen" oppe til venstre på denne siden.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)