NRK Meny
Normal

Meldte ikke alvorlige feil

Fødestuene er ikke nødvendigvis så trygge som statistikken sier.

Gravid
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Landets 14 fødestuer skal ifølge statistikken være trygge steder å føde på. Men ifølge en undersøkelse Puls har gjort, er ikke statistikkens helt til å stole på.

For en av disse 14 fødestuene, Sonjatun fødestue i Nord-Troms, har unngått å melde fra om alvorlige hendelser til Helsetilsynet.

Statistikken blir feil

Og når alvorlige hendelser ikke blir rapportert, slik som er lovpålagt, viser ikke statistikken hele sannheten om tryggheten og kvaliteten på fødestua.

Ansvarlig tilsynslege ved Sonjatun fødestue, Pål Øian, innrømmer at det er hans ansvar å innrapportere alvorlige hendelser.

Men i noen tilfeller har han ikke gjort det. I andre tilfeller har rapportene vært mangelfulle.

Under en fødsel i  2004 sviktet gjenopplivingsutstyret på Sonjatun. Øyan meldte riktignok inn hendelsen, men på en måte som ikke ga grunnlag for å tro at noe uvanlig hadde skjedd.

Opplysning manglet

Viktige opplysninger manglet - og Helsetilsynet henla saken uten å oppdage hendelsen.

Fylkeslege i Troms, Gerd Ersdal, sier at meldingen som kom til fylkeslegen tre måneder etter hendelsen, var meget sparsommelig.

- Det manglet opplysninger om at teknisk utstyr hadde sviktet. I dag ville vi ikke godtatt denne rapporten, sier hun.

Vil granske

Helsetilsynet ser meget alvorlig på saken, og vil se nærmere på sakene Puls har gjort dem oppmerksom på.

Helsetilsynet vil nå ta kontakt med alle landets fødestuer for å kontollere at statistikken de har levert inn stemmer.

Det fødes rundt 1000 barn i året på landets fødestuer.

 

LES OGSÅ: - Hun kunne vært frisk

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.