NRK Meny
Normal

Melatonin mot gjesping

Hun gjesper hele dagen og har hatt god hjelp av melatonin. Men hva er det egentlig?

Gjesp
Foto: TORU YAMANAKA / AFP

 

Spørsmål


Hei. Jeg gjesper veldig mye hver dag og har fått høre at jeg får for lite surstoff til hjernen. Jeg har prøvd et middel som heter melatonin. Det hjalp virkelig, men jeg sluttet etter en stund fordi jeg ikke visste hva tablettene inneholdt.

Da jeg spurte på apoteket der jeg bor, ville de ikke fortelle meg hva innholdet i tablettene er, fordi de ikke er å få tak i her i Norge. Kan jeg da spørre deg? Kjenner du til disse tablettene? De var virkelig fine. Jeg sluttet helt å gjespe.

 

Jørgen svarer

Hei. Dette var interessant. Melatonin, som jeg tidligere har omtalt her i forbindelse med søvnløshet, blir også kalt «søvnhormonet». Det har i årevis vært brukt i store mengder i USA fordi man der har trodd, mot all kjent vitenskap, at det er et slags «vidundermiddel» som hindrer aldringsprosessen i kroppen.

Det vi derimot vet, er at det kan hjelpe mot dårlig søvn. Det utvinnes av melk fra kyr som er melket om natten. Da utskiller de store mengder melatonin fra hjernen.

Flere mennesker, som for eksempel jobber skift eller reiser mye over tidslinjene, har rapportert om effekt av dette preparatet. 

Melatonin fås ikke lovlig her til lands, men du kan få det reseptfritt i utlandet, eller du kan få legen din til å skaffe det på «spesialresept» via ditt eget apotek. 

Melantonin er ansett som ganske trygt uten kjente store fysiske eller psykiske skadevirkninger.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.