Meditasjon kan hindre hjerteinfarkt

Vil du minske risiko for hjerteinfarkt og slag, da er det bare å begynne med meditasjon.

En kvinne mediterer
Foto: Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto

Teknikken som brukes i transcendental meditasjon kan føre til redusert dødelighet hos hjertesyke pasienter, viser en amerikansk studie .

Den amerikanske hjerteorganisasjonen, American Heart Association, samlet 201 tilfeldige afroamerikanere og fikk dem til å meditere og gjøre en del livsstilsendringer.

Ni år senere hadde gruppen nesten en 50 prosent reduksjon i dødsfall, hjerteinfarkt og slag.

Forskningen ble utført ved Medical College i Wisconsin i samarbeid med Maharishi universitetet i Iowa.

Betydelige fordeler

De afroamerikanske testpersonene hadde en gjennomsnittsalder på 59 år og snevre pulsårer.

Gruppen mediterte i 20 minutter, to ganger om dagen, og deltagerne fikk opplæring i tradisjonelle risikofaktorer, kostholdsendring og trening.

I tillegg til en nedgang i dødsfall, hjerteinfarkt og slag blant deltagere, var det et betraktelig klinisk fall (5 mm Hg) i blodtrykket.

Dessuten var det en betydelig reduksjon i psykisk stress hos enkelte deltakere.

Les også: Meditasjon mot stress

Les også: Ble kvitt frykten med meditasjon

Maharishi Maesh Yogi

Maharishi Maesh Yogi var en åndelig veileder. Han er mest kjent for å ha vært guru, veileder og rådgiver i meditasjon for popgruppen The Beatles.

Foto: NTB / Scanpix

I følge BBC sier Robert Schneider, hovedforfatter og direktør for senter for naturmedisin og forebygging ved Maharishi University i Iowa, at andre studier har vist fordeler ved Transcendental Meditasjon på blodtrykk og stress, uavhengig av etnisitet.

– Dette er den første kontrollerte kliniske studien som viser at langsiktig praksis av dette spesielle stressreduksjonsprogrammet forminsker forekomsten av kliniske kardiovaskulære tilfeller, som hjerteinfarkt, slag og dødelighet, sier han.

Kroppen genererer egen medisin

Schneider sier at effekten av transcendental meditasjon i prøveperioden var som å oppdage en ny metode for å forebygge hjertesykdom.

– I dette tilfellet er den nye medisinen utledet fra kroppens eget internt lager som blir satt i gang av transcendental meditasjon, sier han.

Konsulterende pedagogisk psykolog ved London Medical Centre, Ingrid Collins sier hun ikke er overrasket over funn i studien.
– Endring av atferd som dette kan ha enorme fordeler både følelsesmessig og fysisk, sier hun.

– Fysisk og emosjonell energi er på et kontinuum, og uansett hva skjer med oss fysisk, kan det påvirke våre følelser og omvendt, fortsetter hun.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)