Medisiner tar livet av svensker

Bivirkninger fra medisiner er den syvende viktigste dødsårsaken.

Piller
Foto: ScanStockPhoto

- Problemet med medisinske bivirkninger har lenge vært underrapportert, hevder farmasøyt Anna Jönsson ved Universitetet i Nyköping.

Men nå viser ny svensk forskning at bivirkninger fra medisiner er den syvende vanligste dødsårsaken i vårt naboland, skriver forskning.no.

LES OGSÅ: Halvparten av oss dør av dette

Indre blødninger

De svenske forskerne har gransket 1500 svenske dødsfall. Etter å ha gått igjennom pasientenes journaler, dødsattester og obduksjonsrapporter, har de funnet ut at rundt tre prosent av disse dødsfallene ble forårsaket av medisinske bivirkninger.

- Dette er slående høye tall, sier redaktør for tidsskriftet Nature , James Ritter.

Og det er indre blødninger som er den vanligste dødelige bivirkningen.

Blødningene oppstår i hovedsak fra blodfortynnende medikamenter som aspirin og warfarin.

- Gir riktig bilde

Jönsson tror studien gir et riktig bilde på hvor mange som dør av medisinbruk.

- Og så vidt vi vet er dette den første studien på området som systematisk går gjennom pasientjournaler, obduksjonsrapporter og andre kilder, sier hun.

Livsviktige medisiner

Men selv om medikamenter er årsaken til at mange dør, er det ikke sikkert at personene hadde levd lengre uten medisinene.

- Mange medisiner som kan føre til indre blødninger, har også en positiv helseeffekt, sier Simon Thomas, forsker ved Newcastle University til Nature , hvor studien nettopp ble publisert.

Han minner om at blodfortynnende legemidler er livsviktig for mange som er utsatt for hjerte- og karsykdommer.

Samme i Norge?

Det er i følge Dødsårsakregisteret ukjent hvor mange som dør årlig her til lands som følge av medisinske bivirkninger.

Men fire av fem norske pasienter som er innlagt på sykehus, har minst ett legemiddelrelatert problem, ifølge doktoravhandlingen til Hege Salvesen Blix ved Folkehelseinstituttet.

– Det er viktig å ha fokus på slike problemstillinger, siden legemiddelrelaterte problemer kan gi opphav til økt sykelighet, død og økte helsekostnader, sier Salvesen Blix på Folkehelseinstituttets nettsider.

LES OGSÅ: Flere dør av røyking

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.