NRK Meny
Normal

Med hjerteinfarkt i fallskjerm

Kan man hoppe i fallskjerm når når man er 70 år og har hatt hjerteinfarkt?

Fallskjerm
Foto: Lars K. Christensen

 

Spørsmål

Hei Jørgen. Vi vil gi vår far et fallskjermhopp i gave til 70-årsdagen. Vi vet at det er noe han drømmer om, men vi lurer på om det er trygt ettersom han hadde et hjerteinfarkt i fjor høst?

Han er ellers en godt trent og sunn mann, og han er nesten i uforskammet god form etter infarktet.

 

Jørgen svarer

Hei. At han ønsker seg fallskjermhopp i gave er jo storartet vitalt!

Jeg har en pasient på 84 år (!!!) som hver vinter drar til Kanariøyene for å hoppe i fallskjerm. Han ble helt bitt av basillen etter sitt første hopp som 80-åring, og han har nå over 30 topp bak seg. Han er en veldig sprek kar - på alle måter.

Normalt sett vil nok ikke et hjerteinfarkt stoppe faren deres fra å ta et hopp, men det er så mange varianter her at jeg ikke tør si noe sikkert om hans tilfelle.

Dersom hjertet er lite skadet, om han ikke har angina og om han ikke bruker mye medisiner, så kan det godt hende det går bra. Men han må spørre sin egen lege om råd, for det kan som sagt være ting i din fars sykehistorie som gjør at man vil råde han fra å hoppe i fallskjerm.

Et fallskjermhopp medfører fysiske og psykiske belastninger som det må tas hensyn til.

Lykke til!

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.